Ćwikła do obiadu. Przepis na wyśmienitą surówkę siostry Anastazji. Sekretem jest jeden składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa ćwikła to prawdziwy rarytas nie tylko na święta. Siostra Anastazja Pustelnik przedstawia zaskakujący przepis na popularną surówkę.
Domowa ćwikła to prawdziwy rarytas nie tylko na święta. Siostra Anastazja Pustelnik przedstawia zaskakujący przepis na popularną surówkę. Dariusz Kobucki/Andrzej Sochacki/materiały prasowe wydawnictwo WAM
Domowa ćwikła to tradycyjny dodatek do obiadu. Ćwikła z chrzanem zazwyczaj podawana jest na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Chrzan nadaje burakom ostrego smaku, a zawarte w nim olejki eteryczne oczyszczą drogi oddechowe. Zobaczcie wyjątkowy przepis na ćwikłę z chrzanem siostry Anastazji.

W skrócie

W okresie bożonarodzeniowym ćwikła z czerwonych buraków często podawana jest do smażonego karpia lub ryby w galarecie. Na Wielkanoc ćwikła częściej towarzyszy różnego rodzaju pasztetom. Na co dzień ćwikła będzie znakomitym dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego. Siostra Anastazja doprawia ćwikłę czerwonym winem, aby nadać jej świątecznego charakteru.

Ćwikła z chrzanem – przepis siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 500 g buraczków czerwonych,
  • 1 słoik chrzanu (lub korzeń chrzanu),
  • sok z cytryny,
  • 1/4 szklanki wina czerwonego,
  • sól,
  • pieprz.

Sprawdź także: TOP 11 sprawdzonych przepisów na dania z buraków

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Przygotowanie:

  1. Buraczki oczyścić, ugotować ze skórką. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Chrzan, jeżeli jest korzenny – oczyścić, zetrzeć drobno i skropić sokiem z cytryny. Chrzan ze słoika odsączyć.
  3. Połączyć składniki, dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Do czego podawać ćwikłę?

Siostra Anastazja Pustelnik poleca podawać ćwikłę jako dodatek do jaj na twardo, wędlin i dań mięsnych. Ostra ćwikła świetnie sprawdza się na kanapkach, z pieczonym mięsem lub domowym pasztetem z królika. Ćwikłę można też podawać na świąteczny obiad do pieczonej gęsi.

Przepisy siostry Anastazji

Książki siostry Anastazji są bogatym źródłem inspiracji do codziennego gotowania i przyrządzania odświętnych specjałów. Szczególnie polecamy przepis na:

Przepis na ćwikłę pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne”. Udostępniamy go dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Teesa

Minutnik kuchenny elektroniczny Teesa

45,29 zł29,00 zł-36%

kup najtaniej

Bochenek

Bochenek Dziadek Do Orzechów Drewniany

10,59 zł6,90 zł-35%

kup najtaniej

Emile Henry

Emile Henry Classiques Dozownik Do Oliwy Lub Octu Czerwony

217,25 zł158,40 zł-27%

kup najtaniej

Practic

Practic Inteligentna Maselniczka Na Wodę Czarna Pani Gadżet

77,06 zł56,61 zł-27%

kup najtaniej

Ade

Ade Minutnik Mechaniczny 9,5X3,5 Cm Stalowy (Adtd1304)

69,90 zł55,00 zł-21%

kup najtaniej

Peugeot

Peugeot młynek do pieprzu roellinger chocolate 13 cm p25601

388,58 zł315,00 zł-19%

kup najtaniej

Ravi

Ravi Chlebak Z Drewna Kauczukowego

125,00 zł109,00 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie