Soczysta wołowina na patyku. Usmaż lula kebab na rozgrzanej patelni. Goście trafią do ciebie po zapachu, jak z gruzińskiej restauracji

Anna Daniluk
Lula kebab to rodzaj szaszłyku przyrządzanego najczęściej z wołowiny lub jagnięciny i nabijanego na drewniany patyk.
Lula kebab to rodzaj szaszłyku przyrządzanego najczęściej z wołowiny lub jagnięciny i nabijanego na drewniany patyk. Alisa Korolevskaya/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na soczyste mięso inne niż kotlety? Polecam ci zrobić lula kebab. Bez konieczności zamawiania jedzenia z dostawy. Zdradzę ci, że podobne danie wypatrzyłam w menu gruzińskiej restauracji. Postanowiłam odtworzyć go w domu, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Co więcej, możesz świętować nim Dzień Kebaba przypadający w kalendarzu świąt nietypowych 11 lipca.

W skrócie:

Lula kebab – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny lub mieszanki wołowo-wieprzowej,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry,

  • olej do smażenia lub grillowania,

  • patyczki do szaszłyków (namocz je wcześniej, jeśli używasz drewnianych).

Jak zrobić lula kebab?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz i drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj czosnek na tarce lub przeciśnij przez praskę.

  2. Następnie w dużej misce połącz mięso, cebulę, czosnek, przyprawy, świeżą kolendrę i natkę pietruszki.

  3. Wyrabiaj masę ręką przez kilka minut, aż będzie jednolita i kleista – to ważne, by kebaby trzymały się razem.

  4. Podziel mięso na 6-8 równych części. Następnie uformuj z nich wałeczki i nadziej na patyczki.

  5. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej delikatnie posmarowanej olejem, po 3–4 minuty z każdej strony, aż mięso się zarumieni i nie będzie surowe w środku. Możesz też użyć grilla elektrycznego.

Sposób podania lula kebab

Możesz zastanawiać się, z czym podawać lula kebab. Polecam serwować go z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Kebab obłędnie smakuje z prostą sałatką z pomidora i ogórka z jogurtowym sosem czosnkowym lub ostrym keczupem w domowym lawaszu, lub tortilli. Gwarantuję, że twój mąż będzie zaskoczony tym daniem.

Jeśli masz czas dzień wcześniej, przygotuj mięsną masę i zostaw ją na noc w lodówce – smaki się przegryzą. Lula kebab świetnie się mrozi. Możesz zrobić więcej i zamrozić na zapas. Jeśli nie masz patyczków, formuj wałeczki i smaż bez nich. Upewnij się, że są zwarte i tworzą ścisłą masę w kształcie wrzeciona.

Dzięki temu przepisowi  zjesz coś nowego, ale równie prostego jak kotlety mielone. Minimum wysiłku, maksimum smaku – idealne rozwiązanie dla kobiet, które chcą dobrze zjeść i nie spędzać całego popołudnia w kuchni. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni