W skrócie
Na wigilijnym stole najczęściej spotykamy karpia panierowanego. Karp pieczony to alternatywa dla dobrze znanych dań z karpia. Szczególnie że przygotowując go, nie trzeba stać w kuchni przez długie godziny. Wystarczy doprawić karpia, włożyć go do brytfanki i upiec w rozgrzanym piekarniku bez stania przy patelni.
Karp z piekarnika – przepis na Boże Narodzenie
Liczba porcja: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg karpia,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula.
Jak zrobić pieczonego karpia?
Przygotowanie:
- Karpia należy umyć, obrać z łusek i oczyścić z wnętrzności.
- Następnie rybę trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć mieszanką soli i pieprzu.
- Karpia należy ukośnie naciąć w 2-3 miejscach.
- Cebulę i czosnek należy obrać z łupiny. Czosnek należy włożyć w przygotowane wcześniej nacięcia w karpiu.
- Cebulę należy przelać wrzątkiem i pokroić w plastry.
- Naczynie żaroodporne trzeba wyłożyć posiekaną w piórka cebulą. Na niej należy położyć przyprawionego karpia.
- Rybę należy wysmarować olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
- Karp z piekarnika jest upieczony po 30-40 minutach.
Dodatki do pieczonego karpia
Upieczona ryba świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. Można ją także podać z sałatką jarzynową albo z ćwikłą z chrzanem. Karp z piekarnika podawany w ramach codziennego obiadu można zjeść z frytkami, purée ziemniaczanym lub pieczonymi warzywami korzennymi. Pieczony karp znakomicie łączy się ze smakiem sosu czosnkowego. Podając pieczonego karpia można też sięgnąć po jedną z surówek do ryby.
Sprawdź także: Ryba w soli zwycięzcy „MasterChefa”. Przepis na pieczoną doradę. Dodaj białko do soli i sprawdź, co się stanie
Filety z karpia z piekarnika
W podobny sposób można doprawić filety z karpia albo rybę podzieloną w dzwonki. Warto pamiętać, że ryba podzielona na porcje i rozłożona na blaszce będzie potrzebował mniej czasu, niż ryba pieczona w całości. Wystarczy około 20-30 minut, aby cieszyć się rozpływającą w ustach rybą.
Czy karpia pieczemy pod przykryciem?
Karp może być przykryty pokrywką od brytfanki lub naczynia żaroodpornego w trakcie pieczenia. Można też skorzystać z folii aluminiowej, która przyspieszy obróbkę termiczną. Warto pamiętać, że około 10 minut przed końcem należy zdjąć pokrywkę, aby ryba mogła się zarumienić.
Sprawdź także : Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Niezawodny karp w galarecie siostry Anastazji. Poznaj przepis znanej zakonnicy
- Obłędny karp z piekarnika na Boże Narodzenie. Oto danie rybne w wersji dietetycznej
- Chrupiący karp smażony nie tylko na obiad. Prosty przepis na Wigilię
- Zupa rybna z karpia Kuby Tomaszczyka. Przepis na świąteczną moczkę na Boże Narodzenie
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?