W skrócie
Kuba Tomaszczyk w swojej książce zebrał przepisy na dania inspirowane kuchnią śląską. Zwycięzca „MasterChefa” pochodzi z Tychów i w swojej publikacji promuje charakterystyczne potrawy ze Śląska. Jednym z dobrze znanych mu przepisów jest ryba pieczona w soli.
– Do śląskiej kuchni mam wielki sentyment, ponieważ to właśnie od niej wszystko się zaczęło. Starałem się wybrać najlepsze przepisy prosto z babcinego notatnika, bo wiadomo, że jedzenie od babci zawsze jest najlepsze. Znajdziecie tu tradycyjne przepisy, do których dodałem coś od siebie – pisze we wstępie Kuba Tomaszczyk.
Książka „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka dostępna jest do sprzedaży od 7 grudnia 2022 roku.
Ryba w soli – przepis Kuby Tomaszczyka
Czas przygotowania: około 40 minut,
liczba porcji: 2.
Składniki:
- 1 dorada w całości,
- 300 g soli,
- 2 białka,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 3 gałązki tymianku,
- 2 liście laurowe,
- kilka plasterków cytryny.
Jak zrobić rybę w soli?
Sposób przygotowania:
- Doradę oczyszczamy z wnętrzności i łusek.
- Do środka wkładamy po gałązce tymianku i rozmarynu oraz kilka plasterków cytryny.
- W misce łączymy sól z białkami, liśćmi z tymianku i rozmarynu oraz liśćmi laurowymi.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy nieco masy solnej, na to kładziemy doradę i przykrywamy ją resztą masy.
- Rybę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.
Przepisy Kuby Tomaszczyka
W książce „Po prostu gotuj” Kuby Tomaszczyka wspomniane już wpływy kuchni śląskiej połączone są w rozdziale „Kuchnia rodzinna” z kuchnią włoską z Toskanii. Z domowych receptur autor zaczerpnął przepis na ciasto malinowe z bezą oraz świąteczną zupę rybną moczkę. W rozdziale „Toskańskie smaki” przedstawił swoją fascynację kuchnią włoską w postaci truflowej carbonary i ciasteczek cantucci z migdałami. Kuba Tomaszczyk zaprosił też swoje koleżanki i kolegów z programu do dołączenia swoich przepisów do jego książki. Dzięki temu można wypróbować aż 10 przepisów od pozostałych uczestników programu.
Sprawdź także: Przepis na karpia z rodzynkami od MasterChefa
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?