Zupa rybna z karpia Kuby Tomaszczyka. Przepis na świąteczną moczkę na Boże Narodzenie. Zwycięzca „MasterChefa” dzieli się wyjątkowym daniem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kuba Tomaszczyk proponuje wyjątkową zupę rybną z głów karpia. Nazwał ją świąteczną rybną moczką.
Kuba Tomaszczyk proponuje wyjątkową zupę rybną z głów karpia. Nazwał ją świąteczną rybną moczką. Artur Rogalski/materiały prasowe wydawnictwa Słowne
Kuba Tomaszczyk zebrał swoje sprawdzone przepisy na danie inspirowane kuchnią śląską. Wśród nich jest tradycyjna zupa rybna na bazie głów karpia określana „moczką”. Kuba Tomaszczyk podzielił się przepisem na zupę rybną z karpia w książce „Po prostu gotuj” opublikowanej przez wydawnictwo Słowne. Zobacz, jak zrobić świąteczną moczkę godną tytułu najlepszego kucharza w 11. edycji programu „MasterChef”.

W skrócie

Kuba Tomaszczyk pochodzi z Tychów, więc są mu bliskie potrawy kuchni śląskiej. Wiele osób kojarzy moczkę w formie deseru na bazie piernika. Zwycięzca programu „MasterChef” 2022 roku zaproponował rybną wersję moczki. Zobacz, jak ugotować zupę rybną z karpia.

Świąteczna rybna moczka – przepis na zupę rybną z karpia

Liczba porcji: 8 porcji,
Czas przygotowania: około 45 minut.

Składniki:

  • 5 głów z karpia (oczyszczonych),
  • 1 por,
  • 1 marchew,
  • 1 selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • pieprz (około 10 ziaren),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula (opalona na palniku),
  • śmietanka 36%.

Zobacz także: Przepis na karpia z rodzynkami od MasterChefa

Jak zrobić zupę rybną z karpia?

Sposób przygotowania:

  1. Głowy ryb gotujemy z warzywami (warzywa gotujemy w całości) i przyprawami około 30 minut.
  2. Wyjmujemy głowy i obieramy z nich mięso.
  3. Seler, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę.
  4. Redukujemy wywar i przecedzamy przez sito.
  5. Do wywaru dodajemy obrane mięso z głów i pokrojone w kostkę warzywa.
  6. Zagęszczamy niewielką ilością mąki pszennej rozmieszanej z wodą.
  7. Na koniec dodajemy śmietankę 36% według uznania i doprawiamy solą i pieprzem.

Zagęszczenie zupy rybnej

W przepisie na zupę rybną z głów karpia Kuba Tomaszczyk stosuje prosty patent na zagęszczenie zupy. Wykorzystał do tego mąkę pszenną, wodę i na koniec zabielił śmietanką. Proponujemy do zagęszczenia zupy rybnej z głów karpia użyć tradycyjnej zasmażki.

Jak zrobić zasmażkę?

Na patelni należy podgrzać tłuszcz, dodać mąkę pszenną i na koniec powoli wlewać podgrzany płyn. Najczęściej jest to woda, mleko, albo rosół. Płynem do zagęszczenia zupy rybnej może być wywar z głów karpia. Wtedy zupa będzie bardziej esencjonalna.

Przyprawy do zupy rybnej z karpia

Zupa rybna z głów karpia nie wymaga wielu wyszukanych i wyrafinowanych składników. Wśród nich mogą być te tradycyjnie wykorzystywane do świątecznego gotowania. Obowiązkowo do zupy rybnej dodaje się ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Stare przepisy z XIX wieku zalecały dodać jednego goździka i szczyptę otartej gałki muszkatołowej.

„Po prostu gotuj” – książka Kuby Tomaszczyka

Kuba Tomaszczyk w swojej książce kucharskiej prezentuje dania i przepisy najbliższe jego sercu. W rozdziale „Kuchnia rodzinna” przedstawił receptury nawiązujące do śląskiej kuchni. Wśród nich jest przepis na pieczoną rybę w soli oraz ciasto malinowe z bezą. Kolejny rozdział poświęcił kuchni włoskiej wywodzącej się z Toskanii. Z pewnością książka „Po prostu gotuj” zaowocuje wieloma udanymi posiłkami na co dzień i od święta.

Wypróbuj także: Przepis na gravlax z łososia z burakami

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie