W skrócie
Kuba Tomaszczyk pochodzi z Tychów, więc są mu bliskie potrawy kuchni śląskiej. Wiele osób kojarzy moczkę w formie deseru na bazie piernika. Zwycięzca programu „MasterChef” 2022 roku zaproponował rybną wersję moczki. Zobacz, jak ugotować zupę rybną z karpia.
Świąteczna rybna moczka – przepis na zupę rybną z karpia
Liczba porcji: 8 porcji,
Czas przygotowania: około 45 minut.
Składniki:
- 5 głów z karpia (oczyszczonych),
- 1 por,
- 1 marchew,
- 1 selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- pieprz (około 10 ziaren),
- sól,
- pieprz,
- 2 liście laurowe,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 cebula (opalona na palniku),
- śmietanka 36%.
Zobacz także: Przepis na karpia z rodzynkami od MasterChefa
Jak zrobić zupę rybną z karpia?
Sposób przygotowania:
- Głowy ryb gotujemy z warzywami (warzywa gotujemy w całości) i przyprawami około 30 minut.
- Wyjmujemy głowy i obieramy z nich mięso.
- Seler, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę.
- Redukujemy wywar i przecedzamy przez sito.
- Do wywaru dodajemy obrane mięso z głów i pokrojone w kostkę warzywa.
- Zagęszczamy niewielką ilością mąki pszennej rozmieszanej z wodą.
- Na koniec dodajemy śmietankę 36% według uznania i doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz także: Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia
Zagęszczenie zupy rybnej
W przepisie na zupę rybną z głów karpia Kuba Tomaszczyk stosuje prosty patent na zagęszczenie zupy. Wykorzystał do tego mąkę pszenną, wodę i na koniec zabielił śmietanką. Proponujemy do zagęszczenia zupy rybnej z głów karpia użyć tradycyjnej zasmażki.
Zobacz także: Przepis na zupę rybną z dorsza
Jak zrobić zasmażkę?
Na patelni należy podgrzać tłuszcz, dodać mąkę pszenną i na koniec powoli wlewać podgrzany płyn. Najczęściej jest to woda, mleko, albo rosół. Płynem do zagęszczenia zupy rybnej może być wywar z głów karpia. Wtedy zupa będzie bardziej esencjonalna.
Przyprawy do zupy rybnej z karpia
Zupa rybna z głów karpia nie wymaga wielu wyszukanych i wyrafinowanych składników. Wśród nich mogą być te tradycyjnie wykorzystywane do świątecznego gotowania. Obowiązkowo do zupy rybnej dodaje się ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Stare przepisy z XIX wieku zalecały dodać jednego goździka i szczyptę otartej gałki muszkatołowej.
„Po prostu gotuj” – książka Kuby Tomaszczyka
Kuba Tomaszczyk w swojej książce kucharskiej prezentuje dania i przepisy najbliższe jego sercu. W rozdziale „Kuchnia rodzinna” przedstawił receptury nawiązujące do śląskiej kuchni. Wśród nich jest przepis na pieczoną rybę w soli oraz ciasto malinowe z bezą. Kolejny rozdział poświęcił kuchni włoskiej wywodzącej się z Toskanii. Z pewnością książka „Po prostu gotuj” zaowocuje wieloma udanymi posiłkami na co dzień i od święta.
Wypróbuj także: Przepis na gravlax z łososia z burakami
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Karp panierowany siostry Anastazji na świąteczny stół. Przepis na chrupiące danie
- Karp pieczony w piekarniku na Boże Narodzenie. Przepis na karpia z piekarnika
- Karp w galarecie siostry Anastazji rozpływa się w ustach. Sprawdź tradycyjny przepis
- Karp smażony nie tylko na Wigilię. Tradycyjne danie rybne na Boże Narodzenie
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?