Obłędnie pyszny karp w galarecie siostry Anastazji. Poznaj przepis na wyśmienite danie na Wigilię. Oto tradycyjne danie dla fanów ryb

Anna Daniluk
Karp w galarecie smakuje znakomicie skropiony sokiem z cytryny.
Karp w galarecie smakuje znakomicie skropiony sokiem z cytryny. Getty Images/MKielbievsky/zdjęcie ilustracyjne
Karp w galarecie to potrawa, na którą wiele osób czeka przez cały rok. Siostra zakonna Anastazja Pustelnik ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat pokazuje sprawdzone przepisy na świąteczne dania, w tym na Boże Narodzenie. Karp w galarecie siostry Anastazji łączy słodki i słony smak. Zobacz przepis na karpia w galarecie.

W skrócie

Karp królewski jest rybą słodkowodną. W Polsce hodowany jest od XIII wieku. Jest szczególnie ceniony za mięso o wysokiej zawartości białka i grube ości, które można łatwo wyjąć z kawałków ryby. Najsmaczniejsze są młode karpie, które dawniej uchodziły za rarytas. Na Wigilię i Boże Narodzenie zachęcamy do zrobienia karpia w galarecie według receptury siostry Anastazji.

Karp w galarecie – przepis siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut + 5 godzin pozostawienia w lodówce do stężenia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 6 porcji karpia,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 /2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 1 1/2 l gorącej wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przygotowanie:

  1. Rybę oczyścić, wymyć, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny.
  2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody.
  3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler obrać, wymyć, pokroić w plasterki, zalać gorącą wodą, dodać 1 łyżkę rodzynek, ziele angielskie, liść laurowy i zagotować.
  4. Do gotujących się warzyw włożyć kawałki karpia, doprawić solą, pieprzem do smaku i całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
  5. Miękkie kawałki ryby delikatnie wyjąć z wywaru (najlepiej łyżką cedzakową), usunąć ości i ułożyć na półmisku.
  6. Pozostały wywar przecedzić, wmieszać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do ostudzenia. Ugotowanymi warzywami, pozostałymi rodzynkami oraz gałązkami zielonej pietruszki dekoracyjnie przybrać ułożonego na półmisku karpia i wolno zalać tężejącą galaretą.
  7. Odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Karp w galarecie jest gotowy do podania.

Co zrobić, aby galareta była klarowna?

Karp w galarecie może wydawać się mętny pod wpływem rozgotowujących się cząstek ryby. Aby karp w galarecie nabrał estetycznego wyglądu przed zalaniem, należy wykonać jeden trik. Do wywaru trzeba dodać dokładnie wymieszane białko jajka z łyżką octu. Wywar należy zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sitko z wyłożoną gazą. Można też użyć sitka do klarowania nalewek. Gdy płyn przepłynie przez sitko, można dalej przygotowywać galaretę.

Dania z karpia nie tylko na święta

Jednym z podstawowych dań, które podawane są na świątecznym stole, jest karp smażony. Można go też podać w galarecie. Ponadto można zjeść zupę rybną z karpia lub karpia po żydowsku. Karpia można także podać w formie pulpetów lub z dodatkiem sosu grzybowego. Warto pamiętać, że wiele osób woli karpia bez ości w galarecie. Dlatego w sklepach dostępne są filety rybne gotowe do użycia w kuchni.

Czytaj także: Przepis na karpia po żydowsku na słodko

Jeśli nie lubicie karpia, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na pieczoną rybę w soli. Z pewnością zachwycie nią gości na uroczystym obiedzie. Możne też ugotować zupę rybną z głów karpia. A jeśli nie chcecie jeść ryby to w Boże Narodzenie możecie podać galaretę z kurczaka, która tradycyjnie podawana jest na śniadanie wielkanocne.

Sprawdź także: Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

???
Siostro Anastazjo, jak żeś taka specjalistka kulinarna to dlaczego żeś se chłopa nie znalazła ??
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni