Filetowanie karpia nie musi być trudne. Poznaj triki na zrobienie pysznej ryby bez ości. Zapisz metodę i przygotuj na święta

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Filetowanie karpia można przyspieszyć korzystając z pęsety do ości.
Filetowanie karpia można przyspieszyć korzystając z pęsety do ości. Getty Images/Elena Pavlova/zdjęcie ilustracyjne
Filetowanie karpia może wydawać się czasochłonnym zajęciem. Jednak poznając proste zasady, można w kilka minut oczyścicie rybę z ości. Filetowanego karpia można wcześniej zamrozić i porcje usmażyć przed Wigilią. Podpowiadamy prosty sposób na zrobienie karpia bez ości.

W skrócie

Filetowanie ryby zakończy się sukcesem, gdy sięgniesz po odpowiedni nóż. Po pierwsze powinien być ostry i dość giętki. Mile widziane są noże o lekko zakrzywionym ostrzu, które ułatwią prowadzenie pod skórą. W sklepach są specjalne noże do filetowania, które ułatwiają idealne odcięcie ości od mięsa karpia. Rybę dobrze jest też położyć na desce, która nie będzie się ruszać. Przed przystąpieniem do filetowania radzę położyć zmoczoną ściereczkę pod deską, aby była bardziej stabilna. Takie zabieg ułatwi pracę nawet, gdy nie będziesz mistrzem zręczności.

Jak filetować rybę?

Najważniejsze jest właściwe i zdecydowane cięcie przy pomocy ostrego noża. W ten sposób bez trudu usuniesz ości.

  1. Filetowanie ryb o zaokrąglonym kształcie trzeba ciąć pewnym ruchem wzdłuż kręgosłupa. Zacznij od głowy i prowadź nóż w kierunku ogona.
  2. Kolejnym krokiem jest odcięcie łba zdecydowanym ruchem poniżej skrzeli. W tym momencie trzeba oddzielić mięso od ości, przesuwając po nich nożem i lekko dociskając w kierunku ogona.
  3. Dłonią należy przytrzymać rybę w miejscu, gdzie była głowa. W ten sposób ustabilizuje się rybę podczas cięcia.
  4. Następnie odwróć rybę i jeszcze raz wykonaj opisane cięcie. W ten sposób uzyskacie drugi filet.
  5. Aby filet pozbawić skóry trzeba położyć ją na desce skórą do dołu i uważnie poprowadzić ostrze noża między mięsem a skórą.
  6. Pozostałe ości trzeba wyciąć raz z płetwami brzusznymi.

Zastosowanie filetów z ryby

Własnoręcznie przygotowane filety z ryby można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Polecam filety z ryby zapiekane w sosie beszamelowym lub koperkowym. Karpia można tradycyjnie smażyć w panierce albo podać duszone na maśle. Filety z ryby sprawdzą się także jako posiłek pieczony w piekarniku lub w beztłuszczowej frytkownicy. Filety z karpia będą także przydatne do ugotowania zupy rybnej, galarety lub pożywnego pasztetu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dżon Klis
No i git jednakowoż to po co komu jeszcze te śmierdzące karpie tudzież i dodatkowo i ości w przełyku ?!?