Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis na wyrafinowany posiłek zamiast karpia na święta

Anna Daniluk
Szybkie danie, które wygląda elegancko i pasuje na wiele uroczystości rodzinnych.
Szybkie danie, które wygląda elegancko i pasuje na wiele uroczystości rodzinnych. 123rf.com/kabvisio/zdjęcie ilustracyjne
Łosoś to ryba bogata w zdrowe tłuszcze, stąd często wymieniany jest w dietach mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wielu osobom łosoś kojarzy się z przekąskami robionymi na imprezy lub pieczonymi kawałkami podawanymi na eleganckich kolacjach. Jeśli wcześniej zamarynujecie łososia, to przygotowanie apetycznej ryby zajmie jedynie 20 minut. Sprawdź przepis na łososia w cieście francuskim.

W skrócie

Łosoś może być pyszną alternatywą wobec tradycyjnego karpia smażonego. Można go też przygotować dla gości, którzy nie przepadają za karpiem w panierce. Łosoś w cieście francuskim to także znakomita opcja do przygotowania dania na andrzejki, Boże Narodzenie, imprezę sylwestrową albo urodziny.

Łosoś w cieście francuskim – przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcji: około 8-10
Czas przygotowanie: 20 minut + 2 godziny marynowania łososia w lodówce

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 250 g gotowego ciasta francuskiego.

Zalewa do łososia:

  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 g słodkiej papryki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • opcjonalnie: 20 g domowego pesto czerwonego lub pesto z bazylii,
  • do posmarowania wierzchu: 1 jajko + 2 łyżki wody.

Jak zrobić łososia w cieście francuskim?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić filet z łososia ze skóry i pokroić go na paski o szerokości 5 cm.
  2. W dużej misce należy wymieszać składniki zalewy i umieścić w niej pokrojonego łososia. Rybę należy marynować przez 2 godziny w lodówce.
  3. Ciasto francuskie należy rozłożyć i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby można było je łatwiej wałkować.
  4. Na cieście francuskim trzeba rozsmarować pesto, rozłożyć kawałki łososia i ponownie posmarować je z wierzchu.
  5. Kawałki łososia należy zawinąć w ciasto francuskie i odkrajać nożem równe kawałki.
  6. Następnie należy układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem z wodą.
  7. Łososia w cieście francuskim należy piec przez 15 minut w temperaturze 200°Celsjusza.
  8. Po tym czasie należy wyjąć łososia z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
  9. Łosoś w cieście francuskim jest gotowy do podania.

Z czym podać łososia w cieście francuskim?

Chrupiący łosoś zapiekany w cieście świetnie smakuje podany z sałatą rzymską, rukolą lub roszponką. Łososia można też posypać przed podaniem świeżymi ziołami np.:

  • bazylią,
  • natką pietruszki,
  • koperkiem.

Do łososia w cieście francuskim świetnie pasuje sos musztardowy z dodatkiem miodu lub sos czosnkowy. Do łososia można też serwować upieczone warzywa korzeniowe np. pietruszkę, marchewkę lub selera. Szczególnie smaczna będzie marchewka upieczona w glazurze z odrobiny miodu i soku pomarańczowego.

Popularnymi składnikami łączonymi z łososiem w cieście francuskim są między innymi liście szpinaku, mascarpone i ser feta. Można też dodać posiekaną w kostkę cebulę lub pora podsmażonego na łyżce klarowanego masła.

Miłośnikom ryby polecamy też pastę z brzuszków łososia. Idealnie smakuje z kromką świeżego chleba.

Sprawdź także: Seleryba na Wigilię. Wegański przepis na selera à la ryba po grecku. Nie tylko weganie będą zachwyceni

Zobacz także inne przepisy z rybami ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni