W skrócie
Łosoś może być pyszną alternatywą wobec tradycyjnego karpia smażonego. Można go też przygotować dla gości, którzy nie przepadają za karpiem w panierce. Łosoś w cieście francuskim to także znakomita opcja do przygotowania dania na andrzejki, Boże Narodzenie, imprezę sylwestrową albo urodziny.
Łosoś w cieście francuskim – przepis na Boże Narodzenie
Liczba porcji: około 8-10
Czas przygotowanie: 20 minut + 2 godziny marynowania łososia w lodówce
Składniki:
- 500 g filetów z łososia,
- 250 g gotowego ciasta francuskiego.
Zalewa do łososia:
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 10 ml sosu sojowego,
- 10 ml soku z cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 g słodkiej papryki,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- opcjonalnie: 20 g domowego pesto czerwonego lub pesto z bazylii,
- do posmarowania wierzchu: 1 jajko + 2 łyżki wody.
Jak zrobić łososia w cieście francuskim?
Przygotowanie:
- Na początku należy oczyścić filet z łososia ze skóry i pokroić go na paski o szerokości 5 cm.
- W dużej misce należy wymieszać składniki zalewy i umieścić w niej pokrojonego łososia. Rybę należy marynować przez 2 godziny w lodówce.
- Ciasto francuskie należy rozłożyć i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby można było je łatwiej wałkować.
- Na cieście francuskim trzeba rozsmarować pesto, rozłożyć kawałki łososia i ponownie posmarować je z wierzchu.
- Kawałki łososia należy zawinąć w ciasto francuskie i odkrajać nożem równe kawałki.
- Następnie należy układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem z wodą.
- Łososia w cieście francuskim należy piec przez 15 minut w temperaturze 200°Celsjusza.
- Po tym czasie należy wyjąć łososia z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
- Łosoś w cieście francuskim jest gotowy do podania.
Sprawdź także: Karp w galarecie siostry Anastazji rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis na wyśmienite danie na Wigilię
Z czym podać łososia w cieście francuskim?
Chrupiący łosoś zapiekany w cieście świetnie smakuje podany z sałatą rzymską, rukolą lub roszponką. Łososia można też posypać przed podaniem świeżymi ziołami np.:
- bazylią,
- natką pietruszki,
- koperkiem.
Do łososia w cieście francuskim świetnie pasuje sos musztardowy z dodatkiem miodu lub sos czosnkowy. Do łososia można też serwować upieczone warzywa korzeniowe np. pietruszkę, marchewkę lub selera. Szczególnie smaczna będzie marchewka upieczona w glazurze z odrobiny miodu i soku pomarańczowego.
Popularnymi składnikami łączonymi z łososiem w cieście francuskim są między innymi liście szpinaku, mascarpone i ser feta. Można też dodać posiekaną w kostkę cebulę lub pora podsmażonego na łyżce klarowanego masła.
Miłośnikom ryby polecamy też pastę z brzuszków łososia. Idealnie smakuje z kromką świeżego chleba.
Sprawdź także: Seleryba na Wigilię. Wegański przepis na selera à la ryba po grecku. Nie tylko weganie będą zachwyceni
Zobacz także inne przepisy z rybami ze Strony Kuchni: