W skrócie
Święta trudno sobie wyobrazić bez sałatki z jarzyn. Istnieje wiele wersji tego przysmaku. Od tych przyrządzanych z dodatkiem posiekanej cebuli, po te z białą fasolą lub kawałkami jabłka. Część smakoszy może być zdziwiona dodatkiem marynowanych pieczarek. Jednak w każdej wersji sałatka świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Przepis na sałatkę jarzynową pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne”. Jednak bez problemu ten przepis możesz wykorzystać także na Boże Narodzenie, Uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli lub rodzinny obiad.
Sałatka jarzynowa – przepis od siostry Anastazji
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Przeczytaj również:
Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę i seler obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniaki dokładnie wymyć, ugotować, obrać skórkę i również pokroić w kostkę.
- Pieczarki i obrane ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać składniki, dodać pokrojoną cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone jaja na twardo.
- Dodać majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
- Przełożyć do salaterki, wierzch sałatki udekorować natką pietruszki, ćwiartkami jaj i pieczarkami. Podawać do wędlin i mięs na zimno.
Sałatka jarzynowa – różnorodne składniki
Niemal każdy domowy kucharz lub kucharka ma swój przepis na sałatkę jarzynową. Część osób miesza majonez z musztardą, aby nadać ostrzejszego smaku sosowi. Inni do sałatki jarzynowej dodają pokrojone w kostkę jabłko i ogórki kiszone, a rezygnują z marynowanych grzybów. Zdarzają się też przepisy, które zamiast ugotowanych ziemniaków stosują ugotowaną białą fasolę Jaś. Warto mieć to na uwadze, poeksperymentować i przygotować swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej.
Kulinaria

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: