Najlepsza sałatka jarzynowa siostry Anastazji na Wielkanoc. Odkryj tradycyjny przepis. Znana zakonnica dodaje nietypowy składnik

Anna Daniluk
Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Siostra Anastazja Pustelnik łączy składniki w nietypowy sposób.
Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Siostra Anastazja Pustelnik łączy składniki w nietypowy sposób. Getty Images/robert6666/zdjęcie ilustracyjne
Wielkanocny stół bez sałatki jarzynowej? Niemożliwe! Siostra Anastazja Pustelnik, znana autorka kulinarnych bestsellerów ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości, proponuje swoją domową wersję tej klasycznej potrawy. Sekretem jej wyjątkowego smaku są... marynowane pieczarki w occie! Odkryj przepis na zaskakującą sałatkę jarzynową od mistrzyni kuchni.

W skrócie

Święta trudno sobie wyobrazić bez sałatki z jarzyn. Istnieje wiele wersji tego przysmaku. Od tych przyrządzanych z dodatkiem posiekanej cebuli, po te z białą fasolą lub kawałkami jabłka. Część smakoszy może być zdziwiona dodatkiem marynowanych pieczarek. Jednak w każdej wersji sałatka świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Przepis na sałatkę jarzynową pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne”. Jednak bez problemu ten przepis możesz wykorzystać także na Boże Narodzenie, Uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli lub rodzinny obiad.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Sałatka jarzynowa – przepis od siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 4-5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 średni seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jaja,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Przeczytaj również:

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki dokładnie wymyć, ugotować, obrać skórkę i również pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki i obrane ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać składniki, dodać pokrojoną cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone jaja na twardo.
  4. Dodać majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  5. Przełożyć do salaterki, wierzch sałatki udekorować natką pietruszki, ćwiartkami jaj i pieczarkami. Podawać do wędlin i mięs na zimno.

Sałatka jarzynowa – różnorodne składniki

Niemal każdy domowy kucharz lub kucharka ma swój przepis na sałatkę jarzynową. Część osób miesza majonez z musztardą, aby nadać ostrzejszego smaku sosowi. Inni do sałatki jarzynowej dodają pokrojone w kostkę jabłko i ogórki kiszone, a rezygnują z marynowanych grzybów. Zdarzają się też przepisy, które zamiast ugotowanych ziemniaków stosują ugotowaną białą fasolę Jaś. Warto mieć to na uwadze, poeksperymentować i przygotować swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni