W skrócie
Masło orzechowe potrzebuje tylko dwóch składników, abyśmy mogli cieszyć się jego wyjątkową jakością. Warto szukać w sklepach niesolonych orzeszków ziemnych lub tych do własnoręcznego rozłupania. Poza tym ważna jest sól, którą najlepiej dozować według własnych potrzeb. Dodatek soli podkreśla smak masła orzechowego, jednak już cukier jest w nim całkowicie zbędny, choć występuje w wielu sklepowych produktach. Zobacz prosty przepis na domowe masło orzechowe.
Domowe masło orzechowe – przepis na pastę
Czas przygotowania: 15 minut,
siczba porcji: 2 słoiczki po 230 g,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g niesolonych orzeszków ziemnych,
- 3 g soli,
- opcjonalnie: 10 ml oleju arachidowego lub słonecznikowego.
Zobacz także: przepis na brownie z masłem orzechowym.
Jak zrobić masło orzechowe?
Przygotowanie:
- Orzeszki zimne można delikatnie podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty.
- Następnie orzeszki ziemne należy umieścić w pojemniku robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery „S”.
- Orzeszki dopraw solą i jeśli początkowo z trudem się rozdrabniają, można dodać olej.
- Orzeszki ziemne należy miksować do czasu, aż powstanie pasta o gładkiej konsystencji. Najczęściej zajmuje to około 4 minut. Czas może być różny w zależności od mocy blendera.
- Gotowe masło orzechowe należy przełożyć do słoika i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przyprawy i dodatki do masła orzechowego
Domowe masło orzechowe można doprawiać na różne sposoby. Najczęściej do kremu orzechowego dodaje się odrobinę miodu, cynamonu, laskę wanilii, wiórki kokosowe, odtłuszczony proszek kakao lub kawałki gorzkiej czekolady.
Sprawdź także: Przepis na masło migdałowe
Z czym jeść masło orzechowe?
W Stanach Zjednoczonych najpopularniejszym przysmakiem jest kanapka PBJ (skrót od słów peanut butter and jelly sandwich). Przygotowuje się ją z pszennego chleba tostowego, masła orzechowego i kwaśnego dżemu, np. z winogron. Świetnym pomysłem na śniadanie będzie owsianka z masłem orzechowym lub naleśniki posmarowane nadzieniem z masła orzechowego. Łyżka masła orzechowego świetnie też wzbogaci smak gryczanki lub jaglanki. Wypróbuj także ciasto z kremem z masła orzechowego na domowy podwieczorek. Ponadto masło orzechowe przyda się to zrobienia wegańskiego deseru gruszki Piękna Helena lub dietetycznego deseru banoffee.
Zobacz także: Najsmaczniejsze zamienniki masła w kuchni
Masło orzechowe ze sklepu
Gdy idziemy na zakupy spożywcze, warto czytać składy produktów widniejące na etykietach. Najlepszy skład masła orzechowego to taki, w którym są same orzeszki ziemne, ew. z niewielką ilością soli. Powinniśmy unikać masła orzechowego z tłuszczem palmowym lub z tłuszczem shea (z masłosza parka). Dodatek lecytyny ma zapobiegać rozwarstwianiu produktu. Nie jest to szkodliwy produkt, w przypadku masła z samych orzeszków ziemnych trzeba będzie je raz na jakiś czas wymieszać. Najgorsze masła orzechowe mają w składzie talk, syrop glukozowy i częściowo utwardzony tłuszcz palmowy.
Sprawdź również: Przepis na roladę biszkoptową
Zobacz także inne przepisy z orzechami ze Strony Kuchni:
- „Dziad podlaski” na deser. Przepis na kresowe ciasto z pysznymi dodatkami
- Ciasto dla miłośników czekolady. Rozsmakuj się w brownie z orzechami
- Super przepis na szybki wypiek z jabłkami i orzechami. Zrób ciasto amerykańskie
- Jak uprażyć orzechy, by były smaczne i zdrowe? Zobacz najbardziej polecaną metodę
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?