W skrócie:
Sałatka Cezar z boczkiem – przepis na zieloną przystawkę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 duża sałata rzymska (lub 2 mniejsze),
200 g boczku w plastrach,
100 g tartego parmezanu,
1 mała bagietka lub 3 kromki czerstwego chleba,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz do smaku.
Sos Cezar:
3 łyżki majonezu,
1 łyżka musztardy dijon,
1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka sosu Worcestershire (do smaku),
2 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki wody do rozrzedzenia konsystencji.
Jak zrobić sałatkę Cezar z boczkiem?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę lub chleb w kostkę.
Następnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
Na tej samej patelni ułóż plastry boczku. Smaż na średnim ogniu, aż będą chrupiące i złociste.
Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Po ostygnięciu pokrój na mniejsze kawałki.
Zacznij przygotowywać sos.
W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sos Worcestershire i parmezan.
Dodaj odrobinę wody, by sos miał płynną, ale dosyć gęstą konsystencję jak emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Liści sałaty opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
Dodaj chrupiący i rumiany boczek, złociste grzanki i posyp sałatkę startym parmezanem.
Tuż przed podaniem sałatkę Cezar z boczkiem polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to sos do sałatki Cezar przygotuj dzień wcześniej i porcję przechowuj w lodówce w słoiku lub innym pojemniku przeznaczonym do kontaktu z żywnością.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
