Do dań z grilla podaj wyrazistą sałatkę Cezar z boczkiem. Szybka, smaczna i pożywna. Przygotuj podrasowaną wersję klasycznej przystawki

Anna Daniluk
Na przyjęcie przy grillu warto przyrządzić wyrazistą w smaku sałatkę cezar z boczkiem.
Na przyjęcie przy grillu warto przyrządzić wyrazistą w smaku sałatkę cezar z boczkiem. PJjaruwan/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Gdy brakuje ci czasu na gotowanie, sięgnij po sprawdzone rozwiązania. Wybierz składniki, które masz pod ręką, usmaż boczek, porwij sałatę i zrób prosty sos. Podaj wszystko razem i ciesz się domowym posiłkiem bez stresu i zbędnych wydatków. Zrób sałatkę Cezar z boczkiem, która posmakuje nawet teściowej. Poznaj przepis na zieloną przystawkę do dań z grilla.

W skrócie:

Sałatka Cezar z boczkiem – przepis na zieloną przystawkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża sałata rzymska (lub 2 mniejsze),

  • 200 g boczku w plastrach,

  • 100 g tartego parmezanu,

  • 1 mała bagietka lub 3 kromki czerstwego chleba,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól, pieprz do smaku.

Sos Cezar:

  • 3 łyżki majonezu,

  • 1 łyżka musztardy dijon,

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (do smaku),

  • 2 łyżki startego parmezanu,

  • 2 łyżki wody do rozrzedzenia konsystencji.

Jak zrobić sałatkę Cezar z boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę lub chleb w kostkę.

  2. Następnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na suchą patelnię i podsmażaj 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.

  3. Na tej samej patelni ułóż plastry boczku. Smaż na średnim ogniu, aż będą chrupiące i złociste.

  4. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Po ostygnięciu pokrój na mniejsze kawałki.

  5. Zacznij przygotowywać sos.

  6. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sos Worcestershire i parmezan.

  7. Dodaj odrobinę wody, by sos miał płynną, ale dosyć gęstą konsystencję jak emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  8. Liści sałaty opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.

  9. Dodaj chrupiący i rumiany boczek, złociste grzanki i posyp sałatkę startym parmezanem.

  10. Tuż przed podaniem sałatkę Cezar z boczkiem polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to sos do sałatki Cezar przygotuj dzień wcześniej i porcję przechowuj w lodówce w słoiku lub innym pojemniku przeznaczonym do kontaktu z żywnością.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni