Dietetyczne ciasto z bananami w miniwersji. Wypróbuj szybki deser inspirowany banofee pie. Zrobisz je w 5 minut na waflu ryżowym

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dietetyczne ciasto banoffee pie można przygotować w miniwersji. Wystarczy przygotować deser banofee w szklance na bazie wafla ryżowego z brązowego ryżu.
Dietetyczne ciasto banoffee pie można przygotować w miniwersji. Wystarczy przygotować deser banofee w szklance na bazie wafla ryżowego z brązowego ryżu. Anna Daniluk
Domowe dietetyczne ciasto to możliwość realizacji słodkiej pokusy bez większych wyrzutów sumienia. Świetnym przykładem jest deser inspirowany ciastem banofee pie na bazie kruchego ciasta lub biszkoptu, kremu kajmakowego, plastrów banana i bitą śmietaną, który z wierzchu obsypuje się startą czekoladą lub obsypuje kakao w proszku. Podpowiadamy przepis na dietetyczną wersję popularnego banoffee.

W skrócie

Przygotowując dietetyczną wersję banofee pie zamiast ubitej śmietany kremówki, zachęcamy do wykorzystania gęstego jogurtu greckiego, który ma mniejszą zawartość tłuszczu i sporą ilość białka. W oryginalnym przepisie na banoffe wykorzystuje się hiszpańskie dulce de leche. Można skorzystać z gotowego kajmaku lub toffi w puszce. Zamiast wafla ryżowego z brązowego ryżu, można rozkruszyć dobrej jakości herbatniki imbirowe. Zobacz przepis na fit deser banoffee.

Deser banoffee – przepis na dietetyczny przysmak

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży wafel z brązowego ryżu (około 25 g),
  • 2 czubate łyżki kremu kajmakowego,
  • 1 średnio dojrzały banan,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 kostka gorzkiej czekolady.

Jak zrobić dietetyczny deser banoffee pie?

Przygotowanie:

  1. Wafel ryżowy należy rozkruszyć w dłoniach lub włożyć do torebki strunowej i roztłuc przy pomocy moździerza na większe okruchy.
  2. Kawałki wafla ryżowego należy rozdzielić na 2-3 szklanki lub miseczki.
  3. Banana trzeba umyć, obrać i pokroić na plastry.
  4. Do każdego pojemnika należy włożyć łyżkę kremu karmelowego i rozłożyć plastry banana.
  5. Następnie owoce trzeba pokryć po łyżce gęstego jogurtu greckiego i posypać startą gorzką czekoladą.
  6. Deser jest gotowy do podania.

Banoffee – deser bez pieczenia

Tak przygotowany deser można od razu zjeść lub trzymać w lodówce przez kilka godzin. Przysmak można urozmaicić smakowo, gdy zamiast kremu kajmakowego użyjecie jakościowego masła orzechowego. Ważna, aby było przygotowane z samych zmielonych orzeszków ziemnych, bez innych dodatków.

Kaloryczność banofee pie

Warto wiedzieć, że kaloryczność ciasta banoffee wzrasta wraz z rodzajem użytych składników. Najbardziej kaloryczna będzie wersja przygotowana na bazie kremu wykonanego z bitej śmietany kremówki 36% z serkiem mascarpone z kruchym ciastem na bazie masła. W proponowanej przez nas wersji dietetycznej porcja będzie miała około 290 kalorii.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.