Gruszki Piękna Helena w słonym karmelu z daktyli. Przepis na walentynkowy deser. Prażone fistaszki nadają smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gruszki Piękna Helena w wersji wegańskiej to przysmak wykorzystujący sos z daktyli. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości”.
Gruszki Piękna Helena w wersji wegańskiej to przysmak wykorzystujący sos z daktyli. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości”. materiały prasowe Wydawnictwa Słowne/Katarzyna Cichoń
Klasyczne gruszki Piękna Helena to duszone owoce podawane z sosem czekoladowym, lodami i płatkami migdałowymi. Wegańska wersja przygotowywana jest z wykorzystaniem napoju roślinnego, daktyli i orzeszków ziemnych. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Czarneckiej i Katarzyny Cichoń.

W skrócie

Tradycyjny deser Piękna Helena pochodzi z kuchni francuskiej. Wymyślił go Auguste Escoffier, kucharz i reformator gastronomii, na cześć Heleny Trojańskiej. Po raz pierwszy zaserwowano go w XIX wieku. Jego powstanie wiąże się z popularnością operetki La Belle Hélène Offenbacha. W tym czasie wiele restauracji podawało dania i desery nawiązujące do bohaterki dzieła. Deser z gruszek zyskał największe uznaniem. Wegański przepis na pyszny deser jest inspirowany klasycznym przysmakiem i pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” z rozdziału „Słodkie zachcianki”.

Grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli – przepis z prażonymi fistaszkami

Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 1 filiżanka (200 ml) daktyli,
  • pół filiżanki (100 ml) napoju roślinnego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych.

Jak zrobić gruszki Piękna Helena?

Wykonanie:

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla (możesz użyć również funkcji grilla w piekarniku).
  3. Grilluj około 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną i powstanie na nich ładny wzór rusztu.
  4. W tym czasie umieść daktyle w garnuszku, dolej napój roślinny oraz sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
  5. Daktyle razem z napojem przełóż do blendera, dodaj masło orzechowe i zblenduj na karmel.
  6. Gruszki podaj ze słonym karmelem, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Wskazówki:
Gruszki belle Hélène możesz podać zarówno na gorąco, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Obie wersje są pyszne. Deser można wzbogacić bitą śmietaną kokosową lub gałką roślinnych lodów waniliowych.

Przepisy na wegańskie słodkości

Na walentynki warto podarować ukochanej osobie własnoręcznie przygotowane trufle marcepanowe w czekoladzie. Wyjątkowym napojem miłosnym będzie niebieska herbata bubble tea na bazie naparu z klitorii. Można także wykonać własnoręczny jaglany deser Red Velvet.

Sprawdź także: Przepis na wegańskie lody z nerkowców

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie