Gruszki Piękna Helena w słonym karmelu z daktyli. Przepis na walentynkowy deser. Prażone fistaszki nadają smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gruszki Piękna Helena w wersji wegańskiej to przysmak wykorzystujący sos z daktyli. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości”.
Gruszki Piękna Helena w wersji wegańskiej to przysmak wykorzystujący sos z daktyli. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości”. materiały prasowe Wydawnictwa Słowne/Katarzyna Cichoń
Klasyczne gruszki Piękna Helena to duszone owoce podawane z sosem czekoladowym, lodami i płatkami migdałowymi. Wegańska wersja przygotowywana jest z wykorzystaniem napoju roślinnego, daktyli i orzeszków ziemnych. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Czarneckiej i Katarzyny Cichoń.

W skrócie

Tradycyjny deser Piękna Helena pochodzi z kuchni francuskiej. Wymyślił go Auguste Escoffier, kucharz i reformator gastronomii, na cześć Heleny Trojańskiej. Po raz pierwszy zaserwowano go w XIX wieku. Jego powstanie wiąże się z popularnością operetki La Belle Hélène Offenbacha. W tym czasie wiele restauracji podawało dania i desery nawiązujące do bohaterki dzieła. Deser z gruszek zyskał największe uznaniem. Wegański przepis na pyszny deser jest inspirowany klasycznym przysmakiem i pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” z rozdziału „Słodkie zachcianki”.

Grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli – przepis z prażonymi fistaszkami

Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 gruszki,
  • 1 filiżanka (200 ml) daktyli,
  • pół filiżanki (100 ml) napoju roślinnego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych.

Jak zrobić gruszki Piękna Helena?

Wykonanie:

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Ułóż je na rozgrzanym ruszcie grilla (możesz użyć również funkcji grilla w piekarniku).
  3. Grilluj około 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną i powstanie na nich ładny wzór rusztu.
  4. W tym czasie umieść daktyle w garnuszku, dolej napój roślinny oraz sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
  5. Daktyle razem z napojem przełóż do blendera, dodaj masło orzechowe i zblenduj na karmel.
  6. Gruszki podaj ze słonym karmelem, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Wskazówki:
Gruszki belle Hélène możesz podać zarówno na gorąco, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Obie wersje są pyszne. Deser można wzbogacić bitą śmietaną kokosową lub gałką roślinnych lodów waniliowych.

Przepisy na wegańskie słodkości

Na walentynki warto podarować ukochanej osobie własnoręcznie przygotowane trufle marcepanowe w czekoladzie. Wyjątkowym napojem miłosnym będzie niebieska herbata bubble tea na bazie naparu z klitorii. Można także wykonać własnoręczny jaglany deser Red Velvet.

Sprawdź także: Przepis na wegańskie lody z nerkowców

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!