Przepis na szybki i smaczny wypiek z jabłkami i orzechami - zrób ciasto amerykańskie. Jest bardzo proste w przygotowaniu i świetnie smakuje

Magdalena Dańda-Pyzik
Magdalena Dańda-Pyzik
To ciasto idealnie pasuje jako podwieczorek do kawy lub do herbaty.
To ciasto idealnie pasuje jako podwieczorek do kawy lub do herbaty. Beo88/Getty Images
Ciasto amerykańskie to taki idealny wypiek na jesień. Ma w sobie składniki - jabłka i orzechy - które we wrześniu i październiku są dostępne w każdym sklepie, a wiele osób ma te owoce też w ogrodzie. To ciasto zaskoczy smakiem każdego, kto je wypróbuje. Idealnie pasuje jako deser po sytym niedzielnym obiedzie, świetnie sprawdzi się też jako danie „na słodko” serwowane niezapowiedzianym gościom. Sprawdź prosty przepis na jabłkowo-orzechowe ciasto amerykańskie.

Spis treści

Jesienią najczęściej sięgamy po jabłka i orzechy. Są najczęściej wykorzystywane szczególnie w deserach. Wypiekiem wykorzystującym oba produkty jest ciasto amerykańskie, które idealnie łączy słodycz jabłek z aromatem orzechów, a gdy dodamy do tego odrobinę cynamonu powstanie świetny deser, który może być alternatywą dla szarlotki.

Zobacz także: Pyszne ciasto wiewiórka na dużą blachę. Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Ciasto amerykańskie - sprawdzony przepis

Liczba porcji: ok. 20 kawałków
Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki orzechów,
  • 4 jabłka – może być antonówka lub szara reneta,
  • 0,5 szklanki rodzynek (opcjonalnie).

Jak zrobić ciasto z jabłkami i orzechami?

  1. Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski razem z innymi sypkimi składnikami: cukrem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  2. Rozbij jajka i dorzuć je do sypkich składników w misce.
  3. Do miski dolej olej lub oliwę.
  4. Wsyp orzechy i opcjonalnie rodzynki.
  5. Obierz i pokrój w kostkę jabłka, następnie dodaj je do miski.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem lub ubij trzepaczką.
  7. Połączoną masę przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.

Ciasto amerykańskie doskonałe na każdą okazję

Ciasto z jabłkami i orzechami idealnie pasuje jako deser po obiedzie, szczególnie jesienią, gdy mamy wysyp tych owoców. Ponieważ jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, warto je piec, gdy spodziewasz się gości. Jest puszyste i wilgotne, dlatego bardzo lubią je dzieci. Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami śmiało może zastąpić tak popularną szarlotkę.

Zobacz także inne dania z jabłkami i orzechami ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni