W skrócie:
Ciasto jagódka siostry Anastazji – przepis na sezonowe ciasto
Liczba porcji: 8-10 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej,
150 g margaryny,
100 g cukru pudru,
3 ugotowane żółtka,
2 żółtka surowe,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sos śmietankowy:
3 jajka,
1 mały jogurt naturalny,
1/2 szklanki śmietany kremówki,
3-4 łyżki cukru kryształu,
50 g wiórków kokosowych.
Dodatki:
500 g jagód,
3-4 łyżki bułki tartej.
Jak zrobić ciasto jagódka siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na samym początku zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Stwórz kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Schładzaj przez minimum 30 minut.
Następnie przygotuj sos śmietankowy. Wszystkie składniki wymieszaj i stwórz jednolity krem.
Ciasto kruche szybko rozwałkuj. Spód tortownicy wyłóż ciastem kruchym, posyp bułką tartą i rozprowadź równomiernie jagody. Wierzch polej sosem śmietankowym.
Ciasto jagódka siostry Anastazji piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C z funkcją grzania góra-dół.
Gotowe ciasto jagódka odstaw do wystudzenia. Opcjonalnie możesz posypać cukrem pudrem.
To proste ciasto jagódka zrobisz bez zbędnych ceregieli. Możesz podawać je do popołudniowej kawy, albo na deser po obiedzie. Znakomicie smakuje z porcją lodów waniliowych. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Przepis na ciasto jagódka siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez wydawnictwo WAM.
Kulinaria
