W skrócie:
Dżem truskawkowy jak dawniej – przepis z PRL-u
Liczba porcji: 4 słoiczki po 200-250 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut (w tym 45 minut smażenia owoców).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg truskawek,
400-500 g cukru.
Jak zrobić dżem truskawkowy jak dawniej?
Sposób przygotowania:
Na dżem truskawkowy zużyj mniej dorodne owoce, ale nie zepsute czy przegniłe. Opłucz owoce pod bieżącą wodą, usuń starannie szypułki.
Wsyp truskawki do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
Dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika, mieszaj od czasu do czasu, upewniając się, że nic nie przywrze do dna.
Gdy truskawki staną się szkliste, zaczną się rozpadać i gęstnieć możesz wlewać gorący dżem do wyparzonych wrzątkiem słoików typu twist.
Możesz wcześniej zrobić test talerzyka, czyli łyżeczkę dżemu wylać na spodek. Jeśli w trakcie nie będzie skapywać, a zatrzyma się gęstniejąc na talerzyku, dżem truskawkowy jest gotowy.
Wypełnione gorącym dżemem słoiki zakręć nieuszkodzonymi pokrywkami. Możesz odwrócić je do góry dnem.
Dżem truskawkowy jak dawniej przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu np.: chłodnej spiżarni lub garażu.
Zastosowanie dżemu truskawkowego
Domowy dżem truskawkowy jak dawniej możesz podać do naleśników, gofrów lub jako dodatek do słodkiej owsianki. Co więcej, dżem truskawkowy jak z przepisu babci zimą możesz użyć do rozgrzewającej herbaty. W taki prosty sposób dosłodzisz napój.
Niech ten przepis pokaże ci, że domowe przetwory są banalnie proste do zrobienia. A w sezonie do truskawek możesz dorzuć np.: czerwone porzeczki, maliny lub agrest. Te owoce dodatkowo zagęszczą dżem, tworząc przyjemną mieszankę do deserów. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
