Sprytna Marta robi dżem truskawkowy jak dawniej. Potrzebuje tylko dwóch składników. Mniej urodziwe owoce zyskają blasku

Anna Daniluk
Ten najprostszy dżem truskawkowy jak z czasów PRL-u zrobisz tylko z 2 składników.
Ten najprostszy dżem truskawkowy jak z czasów PRL-u zrobisz tylko z 2 składników. bhofack2/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Początek lipca to czas, gdy kończy się sezon na truskawki. Właśnie w tym czasie moja znajoma Marta robi najlepszy dżem truskawkowy. Owoce są względnie tanie, a ich gotowanie daje dużo satysfakcji. W tym przepisie śmiało korzystaj z brzydkich, niekształtnych owoców, które w dżemie truskawkowym zyskają nowy atrakcyjny wygląd.

W skrócie:

Dżem truskawkowy jak dawniej – przepis z PRL-u

Liczba porcji: 4 słoiczki po 200-250 ml.

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut (w tym 45 minut smażenia owoców).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,

  • 400-500 g cukru.

Jak zrobić dżem truskawkowy jak dawniej?

Sposób przygotowania:

  1. Na dżem truskawkowy zużyj mniej dorodne owoce, ale nie zepsute czy przegniłe. Opłucz owoce pod bieżącą wodą, usuń starannie szypułki.

  2. Wsyp truskawki do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.

  3. Dokładnie wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika, mieszaj od czasu do czasu, upewniając się, że nic nie przywrze do dna.

  4. Gdy truskawki staną się szkliste, zaczną się rozpadać i gęstnieć możesz wlewać gorący dżem do wyparzonych wrzątkiem słoików typu twist.

  5. Możesz wcześniej zrobić test talerzyka, czyli łyżeczkę dżemu wylać na spodek. Jeśli w trakcie nie będzie skapywać, a zatrzyma się gęstniejąc na talerzyku, dżem truskawkowy jest gotowy.

  6. Wypełnione gorącym dżemem słoiki zakręć nieuszkodzonymi pokrywkami. Możesz odwrócić je do góry dnem.

  7. Dżem truskawkowy jak dawniej przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu np.: chłodnej spiżarni lub garażu.

Zastosowanie dżemu truskawkowego

Domowy dżem truskawkowy jak dawniej możesz podać do naleśników, gofrów lub jako dodatek do słodkiej owsianki. Co więcej, dżem truskawkowy jak z przepisu babci zimą możesz użyć do rozgrzewającej herbaty. W taki prosty sposób dosłodzisz napój.

Niech ten przepis pokaże ci, że domowe przetwory są banalnie proste do zrobienia. A w sezonie do truskawek możesz dorzuć np.: czerwone porzeczki, maliny lub agrest. Te owoce dodatkowo zagęszczą dżem, tworząc przyjemną mieszankę do deserów. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni