Wilgotne brownie z orzechami. Oto niezawodny przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach. Czekoladowy wypiek, który zawsze wychodzi

Katarzyna Puczyńska
Brownie czekoladowe z orzechami to doskonały przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Brownie czekoladowe z orzechami to doskonały przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Brownie to słodki wypiek pochodzący z kuchni amerykańskiej. Nieco niepozorne, ciemne, płaskie kwadraciki kryją w sobie intensywnie czekoladowy smak i wilgotne, słodkie wnętrze. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na brownie czekoladowe w mocno orzechowej wersji. Sprawdź i wypróbuj koniecznie nasz przepis.

W skrócie

Mamy dla ciebie przepis na brownie czekoladowe. To obok popularnego ciasta amerykańskiego z jabłkami i orzechami, typowy dla tej kuchni wypiek. Ciasto zachwyca prostotą wykonania i intensywnie czekoladowym smakiem. Proponujemy przygotować je zastępując niemal całą mąkę mielonymi orzechami laskowymi. Przekonaj się jakie to pyszne!

Przepis na brownie z orzechami

Liczba porcji: ok. 16 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 200 g masła,
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru brązowego lub białego,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych,
  • pół szklanki kawałków czekolady.

Jak zrobić brownie czekoladowe z orzechami?

  1. W garnuszku rozpuść masło z czekoladą.
  2. Jajka ubij z cukrem, wanilią i szczyptą soli na jasną masę.
  3. Wciąż miksując, wlej rozpuszczoną z masłem czekoladę.
  4. Wsyp mielone orzechy i 4 łyżki mąki. Wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy i kawałki czekolady. Wymieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do niedużej blaszki (np. 20 x 20), wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz brownie w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  8. Gotowe brownie ma być wilgotne i nieco ciągnące w środku.

Nie tylko brownie czekoladowe

Masz ochotę na słodki wypiek z czekoladą lub czekoladowy deser? Brownie czekoladowe jest proste w przygotowaniu. Proponujemy jednak również inne czekoladowe desery. Możesz przygotować np.:blok czekoladowy, ciasto czekoladowe z cukinii, ciasto z nutellą,fondant czekoladowy, piernik z czekoladową polewą.

Brownie czekoladowe z orzechami to doskonały przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wilgotne brownie z orzechami. Oto niezawodny przepis na cias...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Miej zawsze przy sobie butelkę wody

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni