W skrócie
Mamy dla ciebie przepis na brownie czekoladowe. To obok popularnego ciasta amerykańskiego z jabłkami i orzechami, typowy dla tej kuchni wypiek. Ciasto zachwyca prostotą wykonania i intensywnie czekoladowym smakiem. Proponujemy przygotować je zastępując niemal całą mąkę mielonymi orzechami laskowymi. Przekonaj się jakie to pyszne!
Przepis na brownie z orzechami
Liczba porcji: ok. 16 kawałków.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 200 g masła,
- 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów,
- 4 jajka,
- szklanka cukru brązowego lub białego,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych,
- pół szklanki kawałków czekolady.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania brownie z orzechami
Jak zrobić brownie czekoladowe z orzechami?
- W garnuszku rozpuść masło z czekoladą.
- Jajka ubij z cukrem, wanilią i szczyptą soli na jasną masę.
- Wciąż miksując, wlej rozpuszczoną z masłem czekoladę.
- Wsyp mielone orzechy i 4 łyżki mąki. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy i kawałki czekolady. Wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do niedużej blaszki (np. 20 x 20), wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz brownie w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
- Gotowe brownie ma być wilgotne i nieco ciągnące w środku.
Nie tylko brownie czekoladowe
Masz ochotę na słodki wypiek z czekoladą lub czekoladowy deser? Brownie czekoladowe jest proste w przygotowaniu. Proponujemy jednak również inne czekoladowe desery. Możesz przygotować np.:blok czekoladowy, ciasto czekoladowe z cukinii, ciasto z nutellą,fondant czekoladowy, piernik z czekoladową polewą.
Zobacz także: Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: