Kasza gryczana na słodko. Przepis na zdrową gryczankę na śniadanie. Tak przygotowana nasyci na długo

Anna Daniluk
Kasza gryczana jedzona na śniadanie to gwarancja zdrowego rozpoczęcia dnia. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki.
Kasza gryczana jedzona na śniadanie to gwarancja zdrowego rozpoczęcia dnia. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki. Anna Daniluk
Kasza gryczana na słodko może brzmieć co najmniej dziwnie. Najważniejsze jest użycie niepalonej kaszy gryczanej, która również określana jest białą. Taka kasza gryczana ma delikatniejszy smak i nie czuć w niej goryczy. Polecamy przepis na poranną gryczankę z suszonymi owocami.

Spis treści

Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie to przekąska pełna witamin i błonnika. Dodatek suszonych owoców usprawnia trawienie i dodaje kaszy słodkości bez dodatku cukru. Do gryczanki warto dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego, który nie zmienia smaku dania, a jego spożycie korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Sprawdź, jak zrobić gryczankę na mleku kokosowym.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki gryczanki

Gryczanka – przepis na śniadanie z kaszy gryczanej

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 200 ml wody,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 2 suszone morele,
  • 2 suszone daktyle,
  • 5 g mielonego siemienia lnianego,
  • 3 g mielonego cynamonu,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 1/2 banana,
  • 20 g pestek granatu.

Jak zrobić gryczankę?

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną niepaloną należy wsypać do sitka i opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Następnie należy umieścić w garnku o grubym dnie i zalać 100 ml wody. Całość należy gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  3. W tym czasie należy pokroić na plastry suszone owoce.
  4. Następnie należy dolać pozostałe 100 ml wody i mleko kokosowe. Po chwili należy dodać zmielone siemię lniane i posiekane suszone owoce.
  5. Całość należy zagotować przez 5 minut. Cały czas mieszając, żeby gryczanka nie przywarła do dna.
  6. Na koniec należy dodać sól i cynamon.
  7. Gotową gryczankę należy rozłożyć do miseczek i ozdobić na wierzchu pokrojonym w plasterki bananem i pestkami granatu. Można też posypać wierzch mielonym siemieniem lnianym.
  8. Kasza gryczana na słodko jest gotowa do podania.

Gryczanka na mleku

Na diecie wegańskiej można skorzystać z różnego rodzaju napojów roślinnych. Znakomicie smakuje kasza gryczana ugotowana na mleku owsianym lub migdałowym. Można także skorzystać z tradycyjnego mleka od krowy lub kozy. Wcześniej można kaszę zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki. W ten sposób powstanie nocna owsianka.

Zobacz także: Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i bananem. To danie dodaje energii

Dodatki do kaszy gryczanej białej

Do gryczanki można używać różnych składników. Szczególnie zachęcamy do użycia posiekanych orzechów włoskich, podprażonych orzechów laskowych, suszone owoce żurawiny, suszoną śliwkę albo wsypania łyżeczki gorzkiego kakao. Ciekawa w smaku jest także gryczanka z masłem orzechowym.

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni