Nakarm rodzinę swojskim hot dogiem po polsku. Tanio, prosto i bez kombinowania. Niemal ekspresowy obiad w 25 minut

Anna Daniluk
Domowy hot dog z kiełbasą i karmelizowaną cebulą to prosta odsłona przysmaku po polsku.
Domowy hot dog z kiełbasą i karmelizowaną cebulą to prosta odsłona przysmaku po polsku. bhofack2/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz swojskiej przekąski, której zrobienie nie wymaga zbytnich ceregieli? Wiejskie hot dogi z kiełbasą i cebulą będą dobrym rozwiązaniem. Są tanie, szybkie i smaczne. Składniki są łatwodostępne, a efekt zadowoli nawet niejadki. Odkryj smakowity sposób na hot doga na polską modłę.

W skrócie:

Wiejski hot dog z kiełbasą i cebulą – przepis na lato

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 bułki do hot dogów lub podłużne bułki pszenne,

  • 4 cienkie kiełbasy np. śląska, podwawelska lub zwykła parówka wiejska,

  • 2 duże cebule,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka cukru do zrumienienia cebuli,

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej,

  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy.

Jak zrobić wiejskiego hot doga z kiełbasą i cebulą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka.

  2. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć cebulę, smaż na małym ogniu ok. 10 minut, aż zmięknie. Dodaj cukier, żeby przyspieszyć karmelizację. Gwarantuję, że to podbije jej smak.

  3. W tym czasie przygotuj kiełbasę. Możesz ją podsmażyć na tej samej patelni, upiec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut albo wrzucić na grilla, aby apetycznie zbrązowiała.

  4. Podłużne bułki natnij wzdłuż, ale nie do końca. Tylko tak, żeby powstała kieszonka.

  5. Możesz je podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni, by były lekko chrupiące.

  6. Do każdej bułki włóż rumianą kiełbasę.

  7. Dodaj porcję podsmażonej cebuli.

  8. Wiejskiego hot doga polej ulubioną musztardą. Dobrze sprawdzi się musztarda sarepska, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, użyj chrzanowej.

  9. Na koniec – jeśli chcesz – dodaj do wiejskiego hot doga plaster ogórka kiszonego lub konserwowego.

Niech ten prosty przepis stanie się bazą do dalszych eksperymentów z sosem chrzanowym, sosem tatarskim lub sosem tysiąca wysp. Zachęcam cię do świętowania nim Święta Hot Doga przypadającego 4 lipca. Związane jest to z Dniem Niepodległości Stanów Zjednoczonych Ameryki, gdy hot dogi są popularną przekąską zajadaną na lokalnych festynach. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni