W upały robię okroszkę Saszy. Ten rześki chłodnik orzeźwia bardziej niż lody, a robi się go bardzo prosto i szybko

Gabriela Fedyk
Orzeźwiająca okroszka to letni chłodnik pełen świeżości i smaku.
Orzeźwiająca okroszka to letni chłodnik pełen świeżości i smaku. epidemiks/123rf
Okroszka to klasyczny ukraiński chłodnik, który idealnie sprawdza się podczas gorących dni. Ta lekka i orzeźwiająca zupa na bazie kefiru, z dodatkiem świeżych ogórków, jajek, ziemniaków i aromatycznych ziół szybko stanie się twoim ulubionym letnim przepisem. Prosta w przygotowaniu i pyszna okroszka doskonale gasi pragnienie i syci bez uczucia ciężkości. Wypróbuj przepis mojego przyjaciela z Ukrainy, Saszy.

Spis treści

Okroszka – przepis na chłodnik idealny na upały

Liczba porcji: ok. 6-8 porcji

Czas przygotowania: ok. 50 minut + czas chłodzenia

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,

  • 4 jajka,

  • 4 ogórki gruntowe,

  • 1 pierś z rosołu (gotowana, bez skóry),

  • duża garść szczypiorku,

  • duża garść koperku,

  • 1 litr kefiru,

  • 2/3 szklanki rosołu (może być schłodzony lub letni),

  • 1 mały kubeczek śmietany 18% (ok. 200 g),

  • 1-2 łyżeczki musztardy (do smaku),

  • sól i pieprz (do smaku),

  • odrobina kwasku cytrynowego soku z cytryny (opcjonalnie – do zakwaszenia).

Jak zrobić okroszkę?

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut), ostudź i obierz. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8-10 minut), następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz. Jeżeli masz już ugotowane ziemniaki i jajka, to przygotowanie będzie jeszcze szybsze.

  2. Ziemniaki, jajka i ogórki pokrój w drobną kostkę. Pierś z rosołu pokrój nieco grubiej. Posiekaj koperek i szczypiorek.

  3. Pokrojone składniki wrzuć do dużej miski. Dodaj śmietanę i musztardę, dokładnie wymieszaj tak jak sałatkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Wlej kefir i rosół, wymieszaj. Jeśli zupa wydaje ci się zbyt gęsta, dolej trochę więcej rosołu lub kefiru. W razie potrzeby dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny dla wyrazistszego smaku.

  5. Gotową okroszkę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Podawaj mocno schłodzoną, z koperkiem na wierzchu albo z dodatkiem kostek lodu. Okroszka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo orzeźwiająca w upalne dni. Smacznego!

Jaki jest smak okroszki?

Okroszka to chłodnik o bardzo świeżym i orzeźwiającym smaku – propozycja idealna na letnie, upalne dni. Ten przepis dostałam od mojego przyjaciela ze studiów, Saszy. Jego bazą jest kefir, co nadaje zupie lekko kwaśny, delikatnie kremowy posmak. Do tego świeże ogórki gruntowe, które wprowadzają chrupkość i naturalną świeżość. Ugotowane jajka i ziemniaki z kolei dodają zupie delikatnej miękkości i subtelnej słodyczy. Szczypiorek i koperek, których Sasza nigdy nie żałował, wzbogacają smak, nadając mu lekko ziołowy charakter. Dodatkowo odrobina musztardy i ewentualne zakwaszenie kwaskiem cytrynowym mogą podkreślić smak i dodać mu wyrazistości. Okroszka jest lekka, ale treściwa, co czyni ją idealnym posiłkiem, kiedy doskwiera upał. Ugasi pragnienie lepiej niż niejeden napój, nasyci, a przy tym nie spowoduje uczucia ciężkości. Czego chcieć więcej?

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni