Smażona cukinia w panierce do obiadu. Pyszny i prosty patent na lato. Jest chrupiąca i rumiana. W sezonie robię ją zamiast kotletów

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Smażona cukinia to doskonały dodatek do obiadu. Jest złocista, chrupiąca i świetnie smakuje, a do tego łatwo ją zrobić. Może zastąpić mięso albo stanowić samodzielną przekąskę. Wystarczy przygotować prostą, ziołową panierkę, a potem usmażyć warzywo tak jak tradycyjne kotlety.

W skrócie:

Lipiec to pełnia sezonu na pyszną, młodą cukinię, warto więc jak najczęściej sięgać po to warzywo. Możemy przyrządzać z niego wiele potraw. Najbardziej znane są chyba placki z cukinii, jednak to nie wszystko. Zrobisz z niej pyszne, warzywne leczo, a nawet doskonałe i wilgotne… ciasto czekoladowe. Jednak na dziś mam dla ciebie przepis na coś naprawdę prostego, za to bardzo smacznego. To smażona cukinia, którą polecam jako dodatek do obiadu. Panieruję ją w jajku i bułce, zupełnie tak jak kotlety. Smażona cukinia w panierce z powodzeniem zastąpi mięso, ale możesz także podać ją jako osobną przekąskę.

Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu
Smażona cukinia w panierce to pyszny dodatek do obiadu
Karolina Głogowska

Smażona cukinia – prosty dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 cukinie,

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • łyżeczka ziół prowansalskich,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?

  1. Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż na trzy grube plastry. Każdy plaster przekroiłam na pół i posoliłam.

  2. Do głębokiego talerza wbiłam jajko, dodałam pieprz i zioła. Wymieszałam widelcem.

  3. Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.

  4. Każdy plaster cukinii moczyłam w jajku, a następnie obtaczałam z obu stron w bułce tartej.

  5. Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cukinię na złoto z obu stron.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni