W skrócie:
Lipiec to pełnia sezonu na pyszną, młodą cukinię, warto więc jak najczęściej sięgać po to warzywo. Możemy przyrządzać z niego wiele potraw. Najbardziej znane są chyba placki z cukinii, jednak to nie wszystko. Zrobisz z niej pyszne, warzywne leczo, a nawet doskonałe i wilgotne… ciasto czekoladowe. Jednak na dziś mam dla ciebie przepis na coś naprawdę prostego, za to bardzo smacznego. To smażona cukinia, którą polecam jako dodatek do obiadu. Panieruję ją w jajku i bułce, zupełnie tak jak kotlety. Smażona cukinia w panierce z powodzeniem zastąpi mięso, ale możesz także podać ją jako osobną przekąskę.

Smażona cukinia – prosty dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 cukinie,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?
Cukinie umyłam i przekroiłam wzdłuż na trzy grube plastry. Każdy plaster przekroiłam na pół i posoliłam.
Do głębokiego talerza wbiłam jajko, dodałam pieprz i zioła. Wymieszałam widelcem.
Do drugiego talerza wsypałam bułkę tartą.
Każdy plaster cukinii moczyłam w jajku, a następnie obtaczałam z obu stron w bułce tartej.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cukinię na złoto z obu stron.