Jak zrobić masło? Przepis ze śmietanki. Podajemy też, jak odświeżyć stare masło – pisała o tym 150 lat temu Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie masło przygotowuje się z tłustej śmietanki lub mleka. Domowe masło świetnie smakuje połączone z ziołami lub ulubionymi przyprawami.
Tradycyjnie masło przygotowuje się z tłustej śmietanki lub mleka. Domowe masło świetnie smakuje połączone z ziołami lub ulubionymi przyprawami. 123rf.com/happylark/zdjęcie ilutsracyjne
Zrobienie domowego masła to nic trudnego. Można podawać je ze świeżo upieczonym chlebem i odrobiną soli, a do przygotowania potrzebna jest tylko śmietanka. Znamy także sposób na odświeżenie starego masła, o którym w 1866 roku pisała Lucyny Ćwierczakiewicz. Taka metoda to świetna propozycja w stylu zero waste.

W skrócie

Masło – przepis z tłustej śmietanki

Świeże domowe masło to przysmak, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem czy kaszą. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko jednego składnika. Gotowe świeże masło należy zjeść w ciągu około tygodnia. Po tym czasie może zacząć jełczeć.

Czas przygotowania: 10-15 minut,
liczba porcji: 2 sztuki,
stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 1 l śmietany kremówki 36% tł.,
  • 300 ml wody do wypłukania masła,
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Jak zrobić masło w domu?

  1. Śmietankę kremówkę należy wyjąć z lodówki i pozostawić do ogrzania w temperaturze pokojowej.
  2. Następnie śmietankę należy wlać do misy robota kuchennego lub wysokiego szklanego naczynia.
  3. Śmietankę należy ubijać mikserem, aż zaczną wytrącać się żółte grudki tłuszczu.
  4. Następnie należy je przecedzić przez sitko i uformować nich zwartą kulkę masła.
  5. Kolejnym krokiem jest wypłukanie w wodzie gotowej porcji masła.
  6. Biały płyn pozostały z robienia masła to maślanka, która może być wypita lub użyta np. do marynowania kurczaka.

Masło ze słoika

Jeżeli nie dysponujecie specjalnym sprzętem, np. mikserem lub robotem kuchennym, masło można zrobić w szczelnie zamkniętym słoiku. Wystarczy śmietankę wlać do szklanego pojemnika z zakrętką i energicznie wstrząsać, aż zaczną pojawiać się żółte drobinki. Następnie należy je uformować w pożądany kształt, wypłukać i schłodzić w lodówce.

Domowe masło z dodatkami

Podstawowe masło to znakomity produkt do wzbogacenia go innymi składnikami. Świetnie smakuje masło czosnkowe, masło z dodatkiem chrzanu lub masło ziołowe. Można też dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, rzeżuchę, estragon, tymianek, rozmaryn czy świeże listki bazylii.

Zobacz, co zrobić z niezbyt świeżym masłem

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast” przedstawiła sposób na przerobienie starego masła na świeże. To szczególnie interesujący patent dla osób planujących oszczędne gotowanie, choć oczywiście masło nie może być zjełczałe, bo takie jest szkodliwe. Przytaczamy poradę znanej kucharki w pisowni oryginalnej.

„Pół garnca starego masła w kawałkach i garniec słodkiego mleka surowego wlać razem w kierzankę od robienia masła, przerobić masło na nowo tak jakby było robione ze śmietany, gdyż ono się rozrobi i napowrot zbije, wypłókać z tego mleka w wodzie kilka razy, a nabierze zupełnie dobrego smaku” – pisała autorka XIX-wiecznych książek kucharskich.

Sprawdź także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie

Źródło:

  • „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast” - polona.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Stronny Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!