Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i bananem. To danie dodaje energii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa jaglanka z awokado i bananem to danie, które można zasmakować również dzieciom.
Domowa jaglanka z awokado i bananem to danie, które można zasmakować również dzieciom. Anna Daniluk
Kasza jaglana na słodko to znakomita propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Jaglanka świetnie smakuje podana ze świeżymi owocami latem lub z upieczonymi jabłkami zimą. Kasza jaglana to także zdrowa alternatywa dla owsianki. Podpowiadamy przepis na kaszę jaglaną z bananem i awokado.

W skrócie

Kasza jaglana podana na śniadanie to zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Awokado i banan dodaje jaglance kremowej konsystencji. Zobacz przepis na pyszną jaglankę z bananem.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki jaglanki

Jaglanka – przepis na kaszę jaglaną na śniadanie

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Jak zrobić jaglankę?

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać i następnie umieścić w garnku o grubym dnie.
  2. Kaszę jaglaną warto uprażyć w garnku do momentu, aż zacznie przybierać złoto brązowy kolor i słodko pachnieć.
  3. Do takiej kaszy jaglanej należy dodać mleko lub ulubiony napój roślinny i doprawić szczyptą soli.
  4. Jaglankę należy gotować przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.
  5. W międzyczasie, gdy gotuje się kasza, należy zrobić mus z awokado i banana. Można to zrobić rozgniatając owoce widelcem, lub przy pomocy blendera ręcznego.
  6. Ugotowaną kaszę jaglaną należy włożyć do miski i wierzch ozdobić musem z awokado i banana.
  7. Na jaglance można także położyć plasterki banana i awokado.
  8. Gotowa jaglanka może być polana miodem lub syropem z daktyli.

Dodatki do kaszy jaglanej

Kasza jaglana może być podana z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się orzechy włoskie, uprażone orzechy laskowe oraz migdały. Do jaglanki można także dodać suszone owoce np.: morele, rodzynki, żurawinę, daktyle. Takie suszone owoce można dodać do kaszy jaglanej w trakcie gotowania, wtedy twardsze egzemplarze zdążą zmięknąć i oddać smak kaszy. Ponadto jaglanka może być podawana na słodko i na wytrawnie. Szczególnie polecamy wykorzystać domowe masło orzechowe lub kawałki pieczonych warzyw.

Domowa jaglanka z awokado i bananem to danie, które można zasmakować również dzieciom.

Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i ...

Zobacz także inne przepisy na śniadanie na Stronie Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie