Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciasto biszkoptowe z masłem orzechowym i mascarpone zachwyci nawet wybrednych smakoszy.
Domowe ciasto biszkoptowe z masłem orzechowym i mascarpone zachwyci nawet wybrednych smakoszy. from_my_point_of_view/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Domowe ciasto z kremem z masła orzechowego, powidłami śliwkowymi i puszystym biszkoptem to znakomity przysmak na rodzinny podwieczorek. Takie ciasto szczególnie przypadnie do gustu osobom lubiącym orzeszki ziemne. Podpowiadamy przepis na ciasto biszkoptowe z masłem orzechowym.

W skrócie

Pyszne ciasto z kremem z masła orzechowego można przyrządzić na wiele sposobów. Może to być ciasto kruche, ciasto marchewkowe albo ciasto biszkoptowe. Warstwę między ciastem a kremem warto rozdzielić dżemem truskawkowym, malinowym lub konfiturą wiśniową. Zobacz przepis na wyśmienite ciasto z domowym masłem orzechowym.

Ciasto z masłem orzechowym – przepis na deser

Liczba porcji: dla około 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Krem z masłem orzechowym:

  • 350 g serka mascarpone,
  • 100 g śmietanki kremówki,
  • 250 g masła orzechowego,
  • 50 g cukru pudru.

Dodatki:

Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy upiec domowy biszkopt i odstawić do wystudzenia.
  2. Mascarpone należy przełożyć do miski i wymieszać z cukrem pudrem. Składniki należy wymieszać do całkowite połączenia się cukru.
  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić w czystej szklanej misce na sztywno.
  4. Następnie należy delikatnie połączyć śmietankę z kremem z mascarpone i masła orzechowego.
  5. Biszkopt można należy wysmarować powidłami śliwkowymi i następnie wyłożyć na wierzch krem z masła orzechowego.
  6. Na wierzchu ciasta należy rozsypać uprażone orzeszki ziemne.

Dodatki do ciasta

Ciasto można wzbogacić także posiekaną czekoladą, polać strużkami domowego sosu karmelowego albo przekroić biszkopt na pół i w środku posmarować wybraną konfiturą. Ciasto świetnie smakuje ozdobione ryżem preparowanym. Wierzch ciasta można też ozdobić polewą czekoladową.

Rodzaje ciasta z dodatkiem orzechów

Warto pamiętać, że istnieją różne rodzaje ciast z orzechami. Wśród nich jest orzechowiec przypominający batonik snickers, ciasto milionera oraz przepis na keks wypełniony bakaliami. Miłośnicy czekolady zachwycą się szybkim brownie z masłem orzechowym. Wypiek, który rozpływa się w ustach.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie