Apetyczna rolada biszkoptowa. Przepis na uniwersalne ciasto na podwieczorek. Tradycyjny wypiek, który zawsze się udaje

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa rolada biszkoptowa będzie bazą do przełożenia różnymi kremami i owocami.
Domowa rolada biszkoptowa będzie bazą do przełożenia różnymi kremami i owocami. Angelika Heine/Getty Images
Rolada biszkoptowa to ciasto, które można zrobić z łatwo dostępnych składników. Ciasto jest lekkie, plastyczne i delikatne w smaku. Latem nadaje się do przekładania bitą śmietaną i sezonowymi owocami, a jesienią i zimą świetnie smakuje z musem jabłkowym. Sprawdź przepis na niezawodną roladę biszkoptową na słodko.

W skrócie

Rolada biszkoptowa może onieśmielać niektórych domowych cukierników faktem, że po upieczeniu i posmarowaniu odpowiednim nadzieniem trzeba zrolować ją w papierze użytym do pieczenia. Można też sobie pomóc włożeniem pod spód ściereczki materiałowej.

Rolada biszkoptowa – przepis na domowy wypiek

Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 45 minut (w tym 20 minut pieczenia).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

Jak zrobić roladę biszkoptową?

Przygotowanie:

  1. Jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
  2. Do szerokiej i wysokiej miski należy dodać całe jajka. Do nich należy dodać biały cukier kryształ.
  3. Przy pomocy robota kuchennego lub miksera ręcznego należy ubić jajka na jasną masę przez maksymalnie 5 minut. Masa jajeczna powinna podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
  4. Do ubitej masy należy dodać olej rzepakowy.
  5. Mąkę i proszek do pieczenia należy dokładnie przesiać, aby ją napowietrzyć i oczyścić z ewentualnych grudek.
  6. Sypkie składniki należy delikatnie połączyć łyżką z masą jajeczną.
  7. Na prostokątną blaszkę o długości 39 cm wyłożoną papierem do pieczenia należy wylać masę na roladę biszkoptową.
  8. Następnie należy delikatnie poruszać blaszką, aby usunąć bąbelki powietrza i równomiernie rozprowadzić ciasto w formie.
  9. Roladę biszkoptową należy piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut bez termoobiegu.
  10. Upieczoną roladę warto zostawić w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut.
  11. Następnie wyjmij roladę z formy na kuchenny blat i zwiń, trzymając za odstający papier do pieczenia.
  12. Zwijaj od krótszego boku do góry. Następnie roladę odstaw do całkowitego wystudzenia.
  13. W tym czasie przygotuj ulubione nadzienie do biszkoptu.
  14. Wystudzoną roladę rozwiń, przełóż wybranym kremem i ponownie zwiń.
  15. Gotową roladę biszkoptową można ozdobić cukrem pudrem, polewą czekoladową albo lukrem.

Kremy i nadzienia do ciasta

Najprostsza rolada biszkoptowa przygotowywana jest z jabłkami. Świetnie sprawdzają się do tego prażone jabłka (takie jak do szarlotki) albo mus jabłkowy. W czerwcu zachęcamy do przygotowania sezonowej rolady z bitą śmietaną i truskawkami. Rolada biszkoptowa może być też podana z serkiem mascarpone wymieszanym z budyniem waniliowym albo z owocowymi galaretkami. Miłośnicy fistaszków mogą przełożyć roladę kremem z masłem orzechowym.

Co zrobić z rozkruszonego biszkoptu?

Taka rolada biszkoptowa pozornie wydaje się skomplikowanym wypiekiem, ale największa trudność polega na odpowiednim napowietrzeniu jajek, wystudzeniu i zwinięciu bez rozerwania na kawałki. Nie martwcie się, jeżeli jakieś kawałki wam się oderwą, można je przykryć kremem i ozdobić, np. listkami mięty. Jeżeli biszkopt się całkowicie rozleci, to pamiętajcie, że można wtedy zmienić go na deser określany jako cake pops, czyli ciasteczkowe „lizaki”. Wystarczy wymieszać rozkruszone ciasto z twarożkiem, schłodzić i ozdobić polewą lub posypkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!