W skrócie
Rolada biszkoptowa może onieśmielać niektórych domowych cukierników faktem, że po upieczeniu i posmarowaniu odpowiednim nadzieniem trzeba zrolować ją w papierze użytym do pieczenia. Można też sobie pomóc włożeniem pod spód ściereczki materiałowej.
Rolada biszkoptowa – przepis na domowy wypiek
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 45 minut (w tym 20 minut pieczenia).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 5 jajek,
- 60 g białego cukru,
- 60 g mąki pszennej,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- 5 g proszku do pieczenia.
Jak zrobić roladę biszkoptową?
Przygotowanie:
- Jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
- Do szerokiej i wysokiej miski należy dodać całe jajka. Do nich należy dodać biały cukier kryształ.
- Przy pomocy robota kuchennego lub miksera ręcznego należy ubić jajka na jasną masę przez maksymalnie 5 minut. Masa jajeczna powinna podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
- Do ubitej masy należy dodać olej rzepakowy.
- Mąkę i proszek do pieczenia należy dokładnie przesiać, aby ją napowietrzyć i oczyścić z ewentualnych grudek.
- Sypkie składniki należy delikatnie połączyć łyżką z masą jajeczną.
- Na prostokątną blaszkę o długości 39 cm wyłożoną papierem do pieczenia należy wylać masę na roladę biszkoptową.
- Następnie należy delikatnie poruszać blaszką, aby usunąć bąbelki powietrza i równomiernie rozprowadzić ciasto w formie.
- Roladę biszkoptową należy piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut bez termoobiegu.
- Upieczoną roladę warto zostawić w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut.
- Następnie wyjmij roladę z formy na kuchenny blat i zwiń, trzymając za odstający papier do pieczenia.
- Zwijaj od krótszego boku do góry. Następnie roladę odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj ulubione nadzienie do biszkoptu.
- Wystudzoną roladę rozwiń, przełóż wybranym kremem i ponownie zwiń.
- Gotową roladę biszkoptową można ozdobić cukrem pudrem, polewą czekoladową albo lukrem.
Kremy i nadzienia do ciasta
Najprostsza rolada biszkoptowa przygotowywana jest z jabłkami. Świetnie sprawdzają się do tego prażone jabłka (takie jak do szarlotki) albo mus jabłkowy. W czerwcu zachęcamy do przygotowania sezonowej rolady z bitą śmietaną i truskawkami. Rolada biszkoptowa może być też podana z serkiem mascarpone wymieszanym z budyniem waniliowym albo z owocowymi galaretkami. Miłośnicy fistaszków mogą przełożyć roladę kremem z masłem orzechowym.
Co zrobić z rozkruszonego biszkoptu?
Taka rolada biszkoptowa pozornie wydaje się skomplikowanym wypiekiem, ale największa trudność polega na odpowiednim napowietrzeniu jajek, wystudzeniu i zwinięciu bez rozerwania na kawałki. Nie martwcie się, jeżeli jakieś kawałki wam się oderwą, można je przykryć kremem i ozdobić, np. listkami mięty. Jeżeli biszkopt się całkowicie rozleci, to pamiętajcie, że można wtedy zmienić go na deser określany jako cake pops, czyli ciasteczkowe „lizaki”. Wystarczy wymieszać rozkruszone ciasto z twarożkiem, schłodzić i ozdobić polewą lub posypkami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?