W skrócie
Naleśniki popularne na świecie
Naleśniki, czyli placki smażone na rozgrzanej patelni znane są na całym świecie. W lutym obchodzony jest nawet Dzień Naleśnika. Uważa się, że pierwsza wersja tej popularnej potrawy pochodziła z Azji i wykonywana była z mąki ryżowej. Mogła przypominać współczesne sajgonki. Jednak Włosi podkreślają, że we włoskiej Florencji od XVI wieku podawano placki pszenne przypominające współczesne naleśniki. Były polewane miodem i sokiem z pomarańczy. Przepis i sposób podania miał być natomiast wprowadzony przez Katarzynę Medyceńską po poślubieniu króla Francji.
Rodzaje naleśników
Obecnie za najbardziej rozpoznawalne naleśniki uważa się francuskie crêpe. W Paryżu można kupić je na każdym rogu, wprost z budki. Można zjeść je:
- posypane cukrem pudrem,
- z sokiem z cytryny,
- z konfiturą,
- z bitą śmietaną i owocami,
- z polewą czekoladową lub kajmakiem.
Popularne są crêpes Suzette, które podaje się z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy wymieszanym z likierem pomarańczowym. Czasem zastępuje się je brandy. Naleśniki są podpalane, alkohol wyparowuje i jednocześnie przyspiesza karmelizację cukru. W Polsce naleśniki najczęściej serwowane są na słodko z serem, dżemem, nadzieniem z białego maku, domową konfiturą, masłem migdałowym lub sezonowymi owocami. Najczęściej podawane są z truskawkami, malinami lub jagodami.
Drugim rodzajem francuskich naleśników jest galettes przygotowywane na bazie mąki gryczanej. Placki faszerowane są wytrawnym nadzieniem. Zamiast mleka czasem dodaje się do ciasta piwo. Ulubione dodatki do naleśników na słono to:
- żółty ser,
- wędlina,
- parówki,
- gotowane lub pieczone mięso,
- wędzony łosoś z serkiem twarogowym i szczypiorkiem,
- grillowane warzywa,
- smażone grzyby,
- sadzone jajka z pomidorami koktajlowymi,
- pesto czerwone,
- świeże liście szpinaku.
Dużą popularnością na świecie cieszą się również tzw. pancakes, czyli puszyste naleśniki amerykańskie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jedynie 20 minut. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, a następnie szybko usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, a nawet podsmażonym boczkiem.
Jak zrobić naleśniki?
Na początku należy wybrać pszenną mąkę typu 400-500. Ta mąka będzie szczególnie przydatna, gdy chcemy uzyskać delikatne naleśniki. Następnie do ciasta można dodać mleko wymieszane pół na pół z wodą gazową. Ciasto na idealne naleśniki trzeba doprawić szczyptą soli. Cukier można pominąć, gdyż skrobia będzie pochodziła z mąki. Jednak warto odstawić ciasto po wymieszaniu przynajmniej na 15 minut, aby składniki mogły się połączyć. Do ciasta można dodać olej – w wersji wegańskiej – lub rozpuszczone masło. Gotowe ciasto należy smażyć na patelni do naleśników. Powłoki ceramiczne lub teflonowe szybko i równomiernie przewodzą ciepło. Dzięki temu naleśniki smażą się szybko i łatwo zyskują pożądany kolor.
Jak zrobić naleśniki? Kliknij w przycisk, aby zobaczyć porady dotyczące naleśników:
Podstawowy przepis na ciasto na naleśniki
Wiele osób posiada przepis na ciasto naleśniki w swoich rodzinnych zapisach. Inni z doświadczenia i z wprawą robią je nie korzystając już z żadnego przepisu. Jak zrobić naleśniki? Zdradzamy prosty przepis. Przed smażeniem ciasto można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Jak zrobić naleśniki?
Przepis na około 12 naleśników
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 75 ml mleka
- 75 ml wody gazowanej
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Do smażenia: łyżka masła klarowanego lub oleju
Wykonanie:
- Mąkę pszenną należy wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną.
- Następnie należy dodać jajka.
- Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
- Dodać olej i szczyptę soli.
- Ciasto naleśnikowe ma być rzadkie i gładkie. Jeśli ciasto będzie nadal gęste, to można dolać łyżkę płynu.
- Ciasto na naleśniki należy odstawić przynajmniej na 15 minut.
- Naleśniki trzeba smażyć rozgrzanej patelni na średnim ogniu.
Dobre ciasto to klucz do sukcesu nie tylko w przyrządzaniu naleśników. Sprawdź także nasz przepis na ciasto na pizzę.
Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?