Najlepsze cynamonki w kształcie serca. Jak zrobić pyszne cynamonowe bułeczki? Pokochasz je od pierwszego kęsa

Cynamonki podbiją serca wszystkich domowników. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami.
Cynamonki podbiją serca wszystkich domowników. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami. Katarzyna Puczyńska
Cynamonki to najlepsze na świecie bułeczki ze słodkim i pachnącym cynamonem nadzieniem. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki przysmak. Proponuję nadać im ciekawy kształt serca – to dużo prostsze niż się wydaje. Sprawdź, jakie są delikatne i smaczne. Wypróbuj przepis na doskonałe bułeczki cynamonowe.

W skrócie:

Bułeczki cynamonowe. Sprawdzony przepis

Cynamonki w kształcie serca z pewnością wprawią każdego w dobry humor. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak zajmuje nieco czasu. Ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Możesz zrobić je dzień wcześniej, a rano wyjąć na 30 min z lodówki i upiec. Warto zrobić więcej bułeczek i kilka zamrozić. Kiedy poczujemy na nie chęć, to wystarczy je rano podgrzać w piekarniku i śniadanie na słodko gotowe. Dodatkowo cały dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu. Bezcenne uczucie!

Zobacz w galerii, jak przygotować cynamonki w kształcie serca.

Przepis na cynamonowe bułeczki

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na około 20 bułeczek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 30 g drożdży plus 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 250 mln mleka,
  • szczypta soli,

nadzienie cynamonowe:

  • 60 g masła,
  • 3 łyżki cukry pudru,
  • czubata łyżka cynamonu.

Jak zrobić cynamonki? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. W miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na kilka minut, by zaczęły pracować.
  2. Masło rozpuść, a mleko podgrzej. Do dużej miski wsyp mąkę.
  3. Utrzyj dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
  4. Do mąki dodaj drożdże, utarte żółtka i mleko praz szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ręką i stopniowo wlewaj masło.
  5. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
  6. Ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw na minimum 40 min, aż podwoi swoją objętość.
  7. Zrób cynamonowe nadzienie: masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia, w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  8. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masłem i posyp cynamonowym nadzieniem. Zwiń jak roladę.
  9. Pokrój roladę z ciasta na 1,5 cm kawałki. Każdy przetnij w poprzek, ale nie do końca (patrz na zdjęciu w galerii). Następnie uformuj kształt serduszka.
  10. Bułeczki piecz ok. 20 min w 170 stopniach Celsjusza.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jeśli lubisz słodkości, to możesz cynamonki ozdobić jeszcze lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!

Warto wiedzieć, że takie bułeczki cynamonowe są popularne w kuchni norweskiej i szwedzkiej. Bułeczki z cynamonem były też ulubionym deserem marszałka Józefa Piłsudskiego.

Sprawdź również: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Cynamonki podbiją serca wszystkich domowników. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami.

Najlepsze cynamonki w kształcie serca. Jak zrobić pyszne cyn...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni