W skrócie
Delikatne buchty drożdżowe to ciasto, które często robiły nasze babcie. Bazowe ciasto drożdżowe można przygotować z wiśniami odsączonymi z kompotu lub z rodzynkami. Oba dodatki można pogodzić, dodając do bucht suszone wiśnie. Buchty najczęściej robi się na mące pszennej typu 450. Jednak ostatnim odkryciem jest dodawanie włoskiej mąki takiej jak na pizzę. Dzięki wysokiej zawartości glutenu wypieki są lekkie jak chmurka. Zobacz przepis na domowe buchty.
Buchta – przepis na bułeczki drożdżowe
Liczba porcji: 8 sztuk.
Czas przygotowania: 4 godziny + 8 -12 godzin na fermentację bazy do ciasta.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu np.: typ 450,
- 20 g cukru białego,
- 80 ml wody,
- 80 ml mleka,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 3 g soli,
- 7 g suszonych drożdży.
Opcjonalnie:
- 30 g suszonych wiśni.
Do posmarowania:
- 1 jajko wymieszane z łyżką wody.
Jak zrobić buchty drożdżowe?
Przygotowanie:
- Na początku należy zrobić bazę do ciasta, które będzie fermentować 12 godzin. W tym celu należy wymieszać 100 g mąki pszennej, 5 g cukru, 80 ml wody i 2 g suszonych drożdży.
- Ciasto należy wymieszać do uzyskania zwartej konsystencji i odstawić w misce przykryte czystą ściereczką na całą noc.
- Następnego dnia należy podgrzać mleko z masłem i po wystudzeniu dodać do ciasta. Po wymieszaniu należy dosypać pozostałą mąkę z suszonymi drożdżami, rozkłócone jajka i szczyptę soli.
- Ciasto na buchty należy wyrobić w gładką kulę, a następnie opcjonalnie dodać suszone wiśnie.
- Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie ciasto trzeba podzielić na 8 porcji.
- Keksówkę należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Następnie w niej trzeba ułożyć ściśle obok siebie 8 bułeczek.
- Wierzch bułeczek można posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.
- Buchty trzeba piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Gotowe buchty podwoją swoją objętość i będą rumiane.
Sposób podania
Domowe buchty świetnie smakują nadziewane powidłami śliwkowymi. Można także włożyć do nich sezonowe owoce. Szczególnie polecamy korzystać z truskawek i ozdobić je hojną porcję kruszonki.
Kulinaria

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: