Ciasto reggae – kolorowy deser, który podbije każde letnie przyjęcie. To byłoby ulubione ciasto Boba Marleya

Gabriela Fedyk
Ciasto reggae to kolorowy deser, który podbije każde letnie przyjęcie.
Ciasto reggae to kolorowy deser, który podbije każde letnie przyjęcie. Lesyy/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto reggae to spektakularny deser, któremu nie oparłby się sam Bob Marley. Ten wyjątkowy wypiek składa się z trzech wyrazistych warstw: wilgotnego ciasta szpinakowego, delikatnej masy sernikowej i owocowej galaretki z musem truskawkowym. Przygotuj je w rytmie „One love” i umil nim słodkie chwile z bliskimi. Przekonaj się, jak smakuje reggae!

Spis treści

Ciasto reggae – przepis na kolorowe warstwowe ciasto

Czas przygotowania: ok. 2 godziny + chłodzenie

Liczba porcji: ok. 12-16

Stopień trudności: średni

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

  • 250 g świeżego szpinaku baby,

  • skórka otarta z 1 cytryny lub limonki,

  • 2/3 szklanki oleju roślinnego,

  • 2 pełne łyżki soku z cytryny,

  • 4 duże jajka,

  • 1 szklanka cukru kryształu,

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia.

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,

  • 1 szklanka drobnego cukru,

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),

  • 1 szklanka kefiru,

  • 3 duże jajka,

  • żółty barwnik spożywczy lub beta-karoten (opcjonalnie – dla intensywnego koloru),

  • 1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych (opcjonalnie – dla tropikalnego akcentu).

Galaretka truskawkowa:

  • 350-400 g świeżych truskawek,

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,

  • syrop grenadyna lub sok z buraka (do smaku, opcjonalnie – dla głębszego koloru),

  • 1/2 szklanki zimnej wody.

Jak zrobić ciasto reggae?

  1. Zacznij od przygotowania spodu z ciasta szpinakowego. Szpinak umyj, osusz i zblenduj z olejem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny lub limonki na gładkie purée.

  2. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.

  3. Dodaj masę szpinakową, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Masa powinna być gęsta.

  4. Przelej ciasto do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 x 35 cm).

  5. Piecz w 165 stopniach Celsjusza (termoobieg) przez 45-50 minut. Odstaw do ostudzenia.

  6. Zrób masę sernikową. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodaj kefir i proszek budyniowy, a następnie zmiksuj na gładko. Opcjonalnie możesz dodać barwnik dla intensywnego koloru oraz 1/2 szklanki wiórków kokosowych – dla tropikalnej nuty, która świetnie pasuje do reggae klimatu.

  7. Do przygotowanej bazy dodaj twaróg i miksuj krótko na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.

  8. Masę serową wylej na ostudzone ciasto szpinakowe.

  9. Piecz w 150 stopniach Celsjusza (termoobieg) przez ok. 45 minut, ustawiając na dole piekarnika żaroodporne naczynie z wodą (dla pary). Uważaj przy otwieraniu – para będzie bardzo gorąca!

  10. Czas na czerwoną warstwę. Galaretki wsyp do 1/2 szklanki zimnej wody, zamieszkaj i odstaw na kilka minut. Następnie rozpuść (np. w mikrofalówce).

  11. Truskawki umyj, odszypułkuj i zblenduj na gładki mus.

  12. Przelej mus do większego naczynia (ok. 1 l), dodaj rozpuszczoną galaretkę i grenadynę lub sok z buraka.

  13. Dolej zimnej wody, by uzyskać ok. 1 litr płynu i dokładnie wymieszaj.

  14. Odstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika i wstaw całe ciasto do lodówki – najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Podawaj dobrze schłodzone, przyozdobione bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Smacznego!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni