Chlebek czosnkowy rwany. Przepis na puszysty chlebek z czosnkiem i ziołami. Idealna przekąska na imprezę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rwany chlebek czosnkowy jest puszysty i bardzo smaczny. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rwany chlebek czosnkowy jest puszysty i bardzo smaczny. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Puszysty, rwany chlebek czosnkowy to przysmak, który sprawdzi się idealnie na każdą imprezę, spotkania z bliskimi, a także jako pieczywo na kanapki. Mam dla ciebie niezawodny przepis na taką przekąskę. Pyszne nadzienie chlebka z czosnku i ziół dodaje mu smakowitego aromatu, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu można swobodnie odrywać jego kromki. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na chlebek czosnkowy.

W skrócie:

Chlebek czosnkowy rwany to popularna przekąska na imprezę. Ma wyrazisty smak, a jego kromki można bez problemu oderwać. Świetnie smakuje podany do sałatek np. sałatki z kurczakiem i sosem tzatziki. Proponuję przygotować drożdżowe ciasto na kefirze, a do maślanego nadzienia dodać świeży czosnek, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi. Jeśli wolisz delikatniejszy, mniej intensywny w smaku i zapachu czosnek, użyj czosnku granulowanego.

Przepis na chlebek czosnkowy rwany

czas przygotowania: ok. 2 godziny
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 150 ml kefiru,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 g masła miękkiego,
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.

Jak zrobić chlebek czosnkowy rwany?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 5 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli, kefir, ciepłą wodę, olej i drożdże.
  3. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, aż podwoi swoją wielkość.
  4. Masło wymieszaj z czosnkiem, pietruszką i czosnkiem niedźwiedzim.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta.
  6. Posmaruj ciasto masłem czosnkowym.
  7. Podziel ciasto na prostokąty.
  8. Składaj prostokąty na pół, masłem do środka i układaj złączeniem do góry w blaszce, najlepiej keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  10. Pieczemy chlebek ok. 45 minut w 170 stopniach.
Rwany chlebek czosnkowy jest puszysty i bardzo smaczny. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chlebek czosnkowy rwany. Przepis na puszysty chlebek z czosn...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni