Puszyste bułki drożdżowe z chrupiącą skórką. Idealne pieczywo na śniadanie i nie tylko. Przepis na domowe bułki na kefirze

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe bułeczki na kefirze. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowe bułeczki na kefirze. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem to pomysł na pyszne śniadanie. Są lekkie, puszyste i świetnie smakują zarówno ze słodkimi i słonymi dodatkami. Takie domowe pieczywo z pewnością posmakuje każdemu i doda energii na cały dzień. Podpowiadam krok po kroku, jak zrobić drożdżowe bułeczki na kefirze. Wypróbuj przepis.

W skrócie:

Domowe pieczywo to prawdziwy przysmak. Smakuje dużo lepiej niż kupowane w sklepie, a dodatkowo podczas pieczenia nasz dom wypełnia się cudownym zapachem. Mam dla ciebie przepis na bułeczki drożdżowe na kefirze. Są puszyste, lekkie i mają apetycznie chrupiącą skórkę. Ich przygotowanie co prawda zajmuje nieco czasu, ale nie jest bardzo trudne. Możesz urozmaicić przepis dodając do ciasta siemię lniane, słonecznik, czy posypując wierzch bułeczek makiem.

Przepis na bułki drożdżowe na kefirze

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na 10 bułek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 150 ml kefiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Zobacz także: Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje

Jak zrobić bułki drożdżowe?

  1. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, aż będą płynne.
  2. Do dużej miski przesyp mąkę, zrób w niej zagłębienie i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
  3. Dodaj kefir, wodę, sól i olej.
  4. Zagnieć ciasto rękami lub mikserem. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  5. Podziel ciasto na 10 równych części, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Przykryj bułeczki ściereczką i ponownie odstaw na 30 minut.
  7. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
  8. Piecz bułeczki ok. 20 minut.
Drożdżowe bułeczki na kefirze. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Puszyste bułki drożdżowe z chrupiącą skórką. Idealne pieczyw...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie