W skrócie:
Przygotowanie bezy idealnej to prawdziwa sztuka. Kapryśna piana z białek potrafi opaść, nie trzymać kształtu lub po upieczeniu nie można jej odkleić od blaszki.
Mamy kilka ważnych porad, dzięki którym beza za każdym razem wyjdzie idealna:
- Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Nie mogą być za zimne czy tym bardziej wyjęte wprost z lodówki. Najlepiej użyć białek z poprzedniego dnia, które zostały rozbite wcześniej i zdążyły odparować (mają w sobie mniej wody).
- Na jedno białko trzeba przeznaczyć od 50 do 70 gramów cukru.
- Cukier powinien być drobny. Do przygotowania bezy nie nadaje się jednak cukier puder.
- Najpierw ubijamy mikserem same białka, a gdy zacznie pojawiać się piana, powoli wsypujemy cukier.
- W trakcie dosypywania cukru dodajmy łyżeczkę soku z cytryny lub octu – dzięki temu cukier lepiej się rozpuści, a piana lepiej się ubije.
- Pod koniec ubijania dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej – piana będzie sztywniejsza.
- Masę na bezę należy ubijać tak długo, aż będzie lśniąca, gładka i sztywna. Może to zająć nawet 15 minut.
- Pieczemy bezę czy beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy bezę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni Celsjusza na ok. 30 minut, by wyrosła, następnie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy w zależności od upodobań (po 30 minutach będzie miękka i ciągnąca w środku, a po godzinie – bardziej chrupiąca).
- Po upieczeniu wyłączamy grzanie i zostawiamy bezy w otwartym piekarniku do wystygnięcia.
Zobacz także: Jak zrobić lukier królewski?
Trzy metody przygotowania bezy
Beza to pyszny deser, który od lat stanowi popisowy przysmak wielu cukierników. Można przygotować ją na trzy metody:
- francuską, polegającą na ubijaniu białek z cukrem,
- włoską, która polega na zaparzaniu białek syropem cukrowym,
- szwajcarską, opierającą się na podgrzewaniu masy w kąpieli wodnej.
Najpopularniejszą i najłatwiejszą metodą na przygotowanie bezy jest metoda francuska. Zobacz w galerii, na czym polega i jak krok po kroku przygotować pyszne bezy.
Beza francuska – przepis
Beza francuska to beza z ubitych białek. Stanowi pyszny dodatek do wielu ciast i deserów. By ją zrobić, potrzebujesz jedynie dwóch podstawowych składników:
- 4 białka,
- 200 g cukru.
Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę za pomocą miksera kuchennego. Możemy sięgnąć także po dodatkowe składniki, które sprawią, że wypiek zmieni smak i kolor. To m.in. barwniki spożywcze, sok z cytryny, kawa, kakao czy cynamon.
Ciasta i desery z bezą
Masz ochotę na deser lub pyszne ciasto z bezą? Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:
- ekspresowy deser Eton Mess z małymi bezikami, bitą śmietaną i owocami (tradycyjnie są to truskawki, ale równie dobrze można dodać borówki, kiwi czy mrożone maliny),
- kruche ciasto pleśniak z powidłami i bezą,
- zupę nic,
- małe beziki à la Beza Pavlova z pysznym kremem i owocami,
- ciasto zemsta teściowej z bezą, owocową galaretką i kremem.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?