Spis treści
Rabarbar rządzi wiosną
Sezon na rabarbar już trwa. Roślina ta cieszy się dużą popularnością, a najsmaczniejsza jest właśnie teraz, czyli wiosną oraz wczesnym latem. Wówczas łodygi rabarbaru mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać.
Zalet i zdrowotnych właściwości rabarbaru jest wiele. Zastanawiacie się ile kalorii ma rabarbar? Bardzo mało! W 100 g produktu jest jedynie około 15 kcal.
Rabarbar jest źródłem m.in.:
- ważnych dla zdrowia antyoksydantów,
- błonnika pokarmowego,
- magnezu,
- potasu,
- wapnia,
- witaminy A,
- witamin C, E, K, B1, B2, B6,
- żelaza.
Rabarbar ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
Jego nadmierne spożycie nie jest jednak wskazane dla:
- osób z osteoporozą,
- osób z dną (skazą) moczanową,
- a także dla dzieci i kobiet w ciąży.
Idealne ciasto drożdżowe - sprawdzone triki
Wiele osób uważa ciasto drożdżowe za bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i proporcji, a będziemy mogli cieszyć się pysznym i aromatycznym wypiekiem.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, by zawsze się udało? Zobacz nasze porady.
Sekrety udanego ciasta drożdżowego:
- wszystkie produkty do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową,
- drożdże mogą być świeże lub suszone, ważne, by miały długą datę do spożycia — drożdże długo przechowywane w lodówce lub z ciemnym nalotem mogą sprawić, ze ciasto nie urośnie,
- drożdże, by urosnąć, potrzebują cukru - ale nie za dużo, zawsze przestrzegaj proporcji podanych w przepisie,
- zrób zaczyn: wymieszaj drożdże z cukrem aż staną się płynne, możesz dodać też odrobinę ciepłego mleka lub wody i szczyptę mąki,
- ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, warto pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba, im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsze,
- ciasto drożdżowe musi urosnąć, jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość,
- ciasto do wyrośnięcia zostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów, przykryte ściereczką,
- ciasto urośnie szybciej jeśli przełożymy je do szklanej miski i zasłonimy jej wierzch szczelnie folią spożywczą,
- po uformowaniu ciasta np. na drożdżówki lub babkę, daj mu jeszcze odpocząć przez ok. 10 minut przed pieczeniem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR
kup teraz

Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
kup teraz

Waga kuchenna TERRAILLON Tradition 500
Waga kuchenna TERRAILLON Tradition 500
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004VT
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004VT
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem
(ok. 16 drożdżówek, czas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania ciasta: ok. 45 minut + czas pieczenia: jedna porcja ok. 15 minut)

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru (do rabarbaru)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 400 ml mleka (do budyniu)
- 2 łyżki cukru (do budyniu)
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła
Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem i budyniem krok po kroku?
- Przygotowania ciasta drożdżowego zacznij od zrobienia najprostszego zaczynu z drożdży: wymieszaj w miseczce pokruszone drożdże z łyżeczką cukru. Mieszaj, aż będą płynne, a cukier się rozpuści - początkowo to wydaje się niemożliwe, ale szybko zauważysz, że drożdże rzeczywiście się rozpuszczają pod wpływem cukru i mieszania.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier i wanilię.
- Jajka rozbij, przełóż żółtka do miseczki i wymieszaj widelcem.
- Masło roztop w garnuszku.
- Mleko delikatnie podgrzej.
- Do mąki wlej drożdże, dodaj mleko, żółtka i masło. Wymieszaj wszystko początkowo łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli masz mikser planetarny lub maszynę do chleba to skorzystaj z ich pomocy i zagnieć ciasto w swoim urządzeniu.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
- Zabierz się od razu do przygotowania budyniu: ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu 400 ml mleka.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnuszka, posyp cukrem i postaw na małym ogniu na ok. 5 minut. Co jakiś czas przemieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na w miarę możliwości równe części i uformuj z nich bułeczki - powinno wyjść ok. 16 sztuk.
- Przykryj bułeczki ściereczką jeszcze na ok. 10 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę: roztop masło i zalej nim mąkę wymieszaną z cukrem. Rozdrobnij rękami, by przypominała mokry piasek.
- Każdą bułeczkę rozpłaszcz na kształt drożdżówki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na drożdżówki kładź budyń, rabarbar i kruszonkę.
- Piecz ok. 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Drożdżówki z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!
Przepis na najlepsze drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kru...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Drożdżowe bułeczki cynamonowe. Najlepszy przepis
- Tarta z jabłkami – wypróbuj błyskawiczny przepis na smaczny podwieczorek
- Najlepsze sałatki na grilla. 10 szybkich i niezawodnych przepisów
- Sernik bez sera. To ciasto cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis
- Ciasto leśny mech zachwyca i smakuje bajecznie. Dzieci je uwielbiają
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
Gotuj smacznie i zdrowo!
kup najtaniej

Joseph Joseph Zestaw Prezentowy 6 Łyżek Kuchennych Elevate Kolor 10119
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym