Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
371 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Oryginalny pomysł na tłusty czwartek. Sprawdź przepis na churros z sosem czekoladowym
Na tłusty czwartek warto przygotować coś pysznego. Proponuję przepis na churros. To smażone, delikatne smakołyki, popularne w Hiszpanii, Turcji, Portugalii i...

Pleśniak z powidłami śliwkowymi i bezą. Zobacz przepis
Szukasz pomysłu na ciasto, które zawsze się udaje? Proponuję tradycyjny pleśniak. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. To pyszne, kruche ciasto z bezą i...

Rwany chlebek czosnkowy. Zobacz przepis
Puszysty, rwany chlebek czosnkowy to przysmak, który sprawdzi się idealnie na każdą imprezę, spotkania z bliskimi, a także jako pieczywo na kanapki. Mam dla...

Apetyczna zapiekanka gyros na obiad. Musisz jej spróbować
Lubisz kanapkę gyros lub sałatkę gyros? Jeśli tak to musisz spróbować wyśmienitej zapiekanki gyros z ryżem. To wyrazisty w smaku i prosty do przygotowania...

Łatwe pączki na mascarpone. Idealny przepis na tłusty czwartek
Masz ochotę na pączki, które robi się łatwo i szybko? Proponuję przepis na małe pączki na serku mascarpone. To wyśmienity przysmak, który z pewnością warto...

Najlepsze rogaliki z powidłami. Ten przepis zawsze się udaje
Według kalendarza świąt nietypowych 30 stycznia świętujemy Dzień Rogalika. Z tej okazji mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne rogaliki z ciasta...

Sycąca zupa z soczewicy. Przepis na treściwy posiłek
Szukasz pomysłu na pożywną i szybką do przygotowania zupę? Mamy sprawdzony przepis na zupę z soczewicy czerwonej z ziemniakami i kiełbasą. Jest pyszna,...

Pyszne rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 5 minut
Lubisz słodycze, a także ekspresowe przepisy? Rogaliki z czekoladą na bazie ciasta francuskiego z pewnością przypadną wam do gustu. Oprócz tego, są bardzo łatwe...

Malinowa chmurka. Przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą
Ciasto malinowa chmurka to od kilku lat numer jeden na każdej imprezie. Mam dla ciebie najlepszy przepis na ten przysmak. Swój wyśmienity smak zawdzięcza...

Najlepsza przekąska na imprezę lub ostatki. Przepis na rolmopsy
Szukasz pomysłu na przekąskę, która zachwyci twoich gości? Przygotuj rewelacyjne rolmopsy. To zwijane filety śledziowe z pysznymi dodatkami, w wyrazistej...
Najpopularniejsze
ONLYBIO Kalendarz Adwentowy 12 elementów