Gofry belgijskie prosto z Liège. Przepis na pachnące karmelem gofry. Kluczowy jest jeden składnik

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lubicie gofry? Bo my uwielbiamy. Tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, ale słodkie wypieki są dziś uwielbiane na całym świecie. Jak zrobić pyszne gofry? Mamy dla was sprawdzony przepis na najlepsze gofry belgijskie, zwane także goframi z Liège. Są pyszne, słodkie, pachnące karmelem i masłem. Smakują zupełnie inaczej niż te popularne w Polsce, ale gwarantujemy, że się w nich zakochacie. Wypróbujcie nasz przepis i zobaczcie, jak zrobić belgijskie gofry.

W skrócie

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na belgijskie gofry z Liège, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości- musimy dać ciastu drożdżowemu czas, by urosło.

Przepis na gofry belgijskie

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na 15 gofrów

Składniki:

  • 35 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 150-200 g cukru perlistego (perłowego)

Zobacz także: Przepis na rogale jak świętomarcińskie. To nadzienie przyda się do gofrów

Jak zrobić belgijskie gofry?

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży: w małej miseczce rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki, wymieszaj i odstaw na 15 min.
  2. Rozpuść masło i podgrzej mleko.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier waniliowy, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.
  4. Całość wyrób ręcznie lub za pomocą miksera, dodając stopniowo masło.
  5. Wyrabiaj ok 2 min, aż ciasto będzie elastyczne.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 40 min, by podwoiło swoją objętość.
  7. Dodaj do podrośniętego ciasta cukier perlisty i połącz rękami lub łyżką.
  8. Podziel ciasto na 15 porcji i ponownie odstaw przykryte ściereczką, na ok. 15 min.
  9. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do złotego koloru.

Uwaga: wyjmując gofry, uważaj, by się nie poparzyć - cukier rozpuści się na bardzo gorący karmel!

Smacznego!

Belgijskie gofry z Liège

Gofry belgijskie z Liège są znane na całym świecie. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego, mają charakterystyczny zaokrąglony kształt i intensywny, karmelowy zapach, który zawdzięczają granulkom cukry perlistego/perłowego.

Granulki cukru perłowego (nid. parelsuiker) powstają z cukru buraczanego i są odporne na wysoką temperaturą. Podczas smażenia gofrów rozpuszczają się tylko częściowo, tworząc chrupiący karmel. Taki cukier można kupić także w Polsce, w dużych marketach spożywczych.

Zobacz także: Wytrawne gofry na obiad. Sposób na słone śniadanie dla całej rodziny. Nie tylko dzieci poproszą o więcej

Pora na gofry!

kup najtaniej

MPM

MPM S-633/G

85,82 zł

kup najtaniej

Dezal

Dezal Plus 301.6 (czarny)

498,98 zł

kup najtaniej

Domo

DOMO (DO9219W)

399,00 zł

kup najtaniej

Sam Cook

Sam Cook PSC-130/B

349,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie