W skrócie
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na belgijskie gofry z Liège, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości- musimy dać ciastu drożdżowemu czas, by urosło.
Przepis na gofry belgijskie
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na 15 gofrów
Składniki:
- 35 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 150 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 150-200 g cukru perlistego (perłowego)
Zobacz także: Przepis na rogale jak świętomarcińskie. To nadzienie przyda się do gofrów
Jak zrobić belgijskie gofry?
- Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży: w małej miseczce rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki, wymieszaj i odstaw na 15 min.
- Rozpuść masło i podgrzej mleko.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier waniliowy, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.
- Całość wyrób ręcznie lub za pomocą miksera, dodając stopniowo masło.
- Wyrabiaj ok 2 min, aż ciasto będzie elastyczne.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 40 min, by podwoiło swoją objętość.
- Dodaj do podrośniętego ciasta cukier perlisty i połącz rękami lub łyżką.
- Podziel ciasto na 15 porcji i ponownie odstaw przykryte ściereczką, na ok. 15 min.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do złotego koloru.
Uwaga: wyjmując gofry, uważaj, by się nie poparzyć - cukier rozpuści się na bardzo gorący karmel!
Smacznego!
Belgijskie gofry z Liège
Gofry belgijskie z Liège są znane na całym świecie. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego, mają charakterystyczny zaokrąglony kształt i intensywny, karmelowy zapach, który zawdzięczają granulkom cukry perlistego/perłowego.
Granulki cukru perłowego (nid. parelsuiker) powstają z cukru buraczanego i są odporne na wysoką temperaturą. Podczas smażenia gofrów rozpuszczają się tylko częściowo, tworząc chrupiący karmel. Taki cukier można kupić także w Polsce, w dużych marketach spożywczych.
Zobacz także: Wytrawne gofry na obiad. Sposób na słone śniadanie dla całej rodziny. Nie tylko dzieci poproszą o więcej
Pora na gofry!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?