Gofry belgijskie prosto z Liège. Przepis na pachnące karmelem gofry. Kluczowy jest jeden składnik

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Belgijskie gofry z Liège są drożdżowe, słodkie i karmelowe. Swój smak zawdzięczają szczególnemu dodatkowi. Zobacz, jak je wykonać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lubicie gofry? Bo my uwielbiamy. Tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, ale słodkie wypieki są dziś uwielbiane na całym świecie. Jak zrobić pyszne gofry? Mamy dla was sprawdzony przepis na najlepsze gofry belgijskie, zwane także goframi z Liège. Są pyszne, słodkie, pachnące karmelem i masłem. Smakują zupełnie inaczej niż te popularne w Polsce, ale gwarantujemy, że się w nich zakochacie. Wypróbujcie nasz przepis i zobaczcie, jak zrobić belgijskie gofry.

W skrócie

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na belgijskie gofry z Liège, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości- musimy dać ciastu drożdżowemu czas, by urosło.

Przepis na gofry belgijskie

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na 15 gofrów

Składniki:

  • 35 g drożdży + 1 łyżeczka cukru,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 150-200 g cukru perlistego (perłowego)

Zobacz także: Przepis na rogale jak świętomarcińskie. To nadzienie przyda się do gofrów

Jak zrobić belgijskie gofry?

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży: w małej miseczce rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki, wymieszaj i odstaw na 15 min.
  2. Rozpuść masło i podgrzej mleko.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier waniliowy, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.
  4. Całość wyrób ręcznie lub za pomocą miksera, dodając stopniowo masło.
  5. Wyrabiaj ok 2 min, aż ciasto będzie elastyczne.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 40 min, by podwoiło swoją objętość.
  7. Dodaj do podrośniętego ciasta cukier perlisty i połącz rękami lub łyżką.
  8. Podziel ciasto na 15 porcji i ponownie odstaw przykryte ściereczką, na ok. 15 min.
  9. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do złotego koloru.

Uwaga: wyjmując gofry, uważaj, by się nie poparzyć - cukier rozpuści się na bardzo gorący karmel!

Smacznego!

Belgijskie gofry z Liège

Gofry belgijskie z Liège są znane na całym świecie. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego, mają charakterystyczny zaokrąglony kształt i intensywny, karmelowy zapach, który zawdzięczają granulkom cukry perlistego/perłowego.

Granulki cukru perłowego (nid. parelsuiker) powstają z cukru buraczanego i są odporne na wysoką temperaturą. Podczas smażenia gofrów rozpuszczają się tylko częściowo, tworząc chrupiący karmel. Taki cukier można kupić także w Polsce, w dużych marketach spożywczych.

Pora na gofry!

miejsce #1

Esperanza

Esperanza TKT003

73,00 zł36,95 zł-49%
miejsce #2

Severin

Severin WA 2114

167,00 zł88,00 zł-47%
miejsce #3

KRUPS

KRUPS FDK 251

223,45 zł152,00 zł-32%
miejsce #4

KRUPS

KRUPS FDD95D (FDD 95 D)

762,99 zł678,13 zł-11%
miejsce #5

Adler

Adler AD 3036 gofrownica czarna

118,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie