W skrócie:
Paluchy drożdżowe są idealną przekąską do podgryzania na sylwestra. Ich przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, ale warto przeznaczyć na nie nieco więcej czasu, bo ciasto musi dobrze podrosnąć przed pieczeniem. Proponuję doprawić paluchy serkiem śmietankowym, grubą solą oraz czosnkiem niedźwiedzim. Można także posypać je startym, żółtym serem i słodką papryką.
Przepis na paluchy drożdżowe na słono
czas przygotowania: 1 godzina + czas na wyrośnięcie ciasta ok. 30 minut
porcja: na 22 paluchy
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej,
- 20 g drożdży,
- 2 łyżki mleka,
- 3 żółtka + 1 jajko do posmarowania paluchów,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 150 g serka śmietankowego (kanapkowego),
- czosnek granulowany – ok. 1 łyżeczka,
- czosnek niedźwiedzi – ok. 2 łyżeczki,
- sól gruba – ok. 2 łyżeczki.