Spis treści
Przekąski na piknik i imprezę
Lato i wakacje to czas, który warto spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu. Dobrym pomysłem jest przygotowanie wspólnego pikniku z pysznymi potrawami i przekąskami.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:
- pikantne trójkąciki, czyli wytrawne kąski z ciasta francuskiego z pikantnym nadzieniem,
- roladki z tortilli z serkiem i łososiem wędzonym,
- warzywne frytki pieczone w piekarniku, do których można zrobić np. czosnkowy lub ziołowy sos,
- drożdżowe paszteciki z mięsem, które można jeść na zimno lub na gorąco,
- kukurydziane placuszki z sosem curry.
Na piknik warto zabrać także coś słodkiego np. beziki kremem i owocami lub kajmakowe batoniki z orzechami.
Przekąski z ciasta drożdżowego
Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne ślimaczki pizzowe. To przekąski z delikatnego ciasta drożdżowego przygotowanego na jogurcie naturalnym.
Polecamy nadziać ślimaczki plastrami salami i żółtym serem, a całość doprawić pomidorowym sosem lub ketchupem i bazylią.
Taką przekąskę możemy podać na ciepło i na zimno. Pysznie będzie smakować z sosem czosnkowym. By go zrobić wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować ślimaczki pizzowe
Przepis na ślimaczki pizzowe
(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)
Składniki:
- 140 ml jogurtu naturalnego,
- 150 ml ciepłej wody,
- 600 g mąki pszennej,
- 25 g drożdży,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju.
- 3 łyżki ketchupu lub pasty pomidorowej,
- łyżeczka bazylii,
- salami,
- żółty ser.
Jak zrobić przekąski - ślimaczki pizzowe?
- Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżką wody. Odstaw na 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny, wodę, olej i drożdże.
- Wyrób elastyczne ciasto.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
- Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta.
- Posmaruj ciasto ketchupem i posyp bazylią.
- Połóż na cieście plastry salami i sera i zwiń w roladę.
- Pokrój ciasto na kawałki szerokości ok. 1,5 cm.
- Poukładaj ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym serem.
- Odstaw ślimaczki na 15 minut.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Ślimaczki pizzowe gotowe. Życzymy smacznego!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?