Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne bułeczki, które można samemu, a później włożyć do święconki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na Wielkanoc warto przygotować domowe drożdżowe wypieki. Mam dla Ciebie przepis na pyszne i wesołe zajączki wielkanocne. To słodkie, maślane bułeczki, które można włożyć do koszyczka wielkanocnego. Taki wypiek wymaga nieco pracy, ale z tym przepisem z pewnością się uda. Smacznego!

W skrócie:

Pyszne drożdżowe bułeczki w kształcie przypominającym zajączki wielkanocne to idealny dodatek do naszej święconki. Są maślane, lekko słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Proponuję doprawić ciasto skórką otartą z cytryny, która doda mu wiosennej świeżości. Na oczko zajączka warto wykorzystać małe rodzynki. Nie przejmuj się, jeśli podczas pieczenia bułeczki stracą nieco swój kształt. Ważne, że będą niezmiennie pyszne.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego.

Przepis na zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na 12 bułeczek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka,
  • skórka otarta z cytryny,
  • kilka rodzynek do dekoracji,
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek.

Jak zrobić zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mleka. Odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść masło.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, skórkę otartą z cytryny i drożdże.
  4. Wlej mleko i zacznij wyrabiać ciasto ręką. Gdy składniki się połączą, wlej rozpuszczone masło i wyrób ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.
  5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na deskę. Pokrój je na równe części.
  7. Z każdej części zrób trzy kulki o różnej wielkości.
  8. Z największej przyszykuj wałeczek i zwiń w rulon.
  9. Ze średniej części przygotuj kształt łezki i rozetnij na kształt uszu zajączka. Wciśnij rodzynka na miejsce oczka.
  10. Z najmniejszej kuleczki zrób ogonek.
  11. Przygotuj tak wszystkie zajączki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
  12. Jajko rozmieszaj widelcem. Posmaruj nim bułeczki zajączki.
  13. Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach.
Drożdżowe bułeczki, przypominające kształtem zajączka wielkanocnego, to smaczny i wesoły wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne...

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie