Czym zastąpić jajko w wypiekach? To może się przydać! Sprawdź, jakie są zamienniki jajek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gdy zabraknie jajek można zamienić je stosując kilka składników. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię alternatyw jajek.
Gdy zabraknie jajek można zamienić je stosując kilka składników. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię alternatyw jajek. Paweł Lacheta/Express Ilustrowany
Udostępnij:
Jajka to podstawowy składnik wielu ciast i deserów. Jednak coraz częściej szuka się zamienników jajek w diecie wegańskiej. Nie trzeba stronić od mięsa, aby zmniejszyć ilość spożywanych żółtek. Podpowiadamy, czym zastąpić jajka.

W czasie poprzedzającym Wielkanoc wykorzystujemy ogromne ilości białek i żółtek. Właśnie wtedy przyrządzamy babki drożdżowe złocisto-żółte od jajek albo domowy majonez. Jednak z powodzeniem można zrezygnować z ich użycia lub szybko się poratować, gdy zabraknie ich w lodówce. Zebraliśmy 7 najpopularniejszych zamienników jajek w kuchni.

Kliknij w przycisk i zobacz, czym zastąpić jajka:

Czym zastąpić jajko w wypiekach?

Aquafaba
W wegańskich deserach najczęściej sięga się po aquafabę, czyli płyn powstały z gotowania ciecierzycy. W wersji ekspresowej można sięgać po płyn z ciecierzycy w puszce lub słoiku. Aquafaba świetnie sprawdza się jako podstawowy składnik wegańskiej bezy, prostego musu czekoladowego lub baza do wegańskiego majonezu. Najważniejsze, że w czasie ubijania traci charakterystyczny smak strączku.

Purée z dyni
Pieczona i zmiksowana dynia staje się punktem wyjścia do przygotowania wielu pożywnych posiłków. Rozrzedzona rosołem lub bulionem warzywnym stanie się pyszną zupą. Jednak przecier dyniowy nada sprężystej konsystencji ciastu dyniowemu, bułeczkom dyniowym, a nawet naleśnikom. Szczególnie cienkie naleśniki w stylu francuskim nie będą potrzebować dodatku jajka.

Mus jabłkowy
Kolejnym owocem, który zastąpi jajka w ciastach, jest jabłko. Wystarczą około czterech łyżki przecieru jabłkowego, aby wypiek był sprężysty i miał zwartą konsystencję. Weganie używają purée z jabłek nie tylko do słodkich deserów. W ten sposób zwiąże się też naleśniki z wytrawnym farszem.

Ciekawym zamiennikami jajek są też jogurty roślinne. Wśród nich szczególnie warto zwrócić uwagę na jogurt sojowy, który jest wystarczająco gęsty, aby imitować strukturę jajka. Poza tym jogurt owsiany lub wykonany z napoju uzyskanego z orzechów laskowych będzie ciekawym dodatkiem smakowym.

Czym zastąpić jajka? Kliknij w obrazek i zobacz najlepsze zamienniki jajek:

Gdy zabraknie jajek można zamienić je stosując kilka składników. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię alternatyw jajek.

Czym zastąpić jajko w wypiekach? To może się przydać! Sprawd...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie