Co zamiast masła w ciastach? Poznaj 5 niezawodnych składników, z którymi zrobisz wypieki na każdą kieszeń

Anna Daniluk
Domowe ciasto z zamiennikiem masła.
Domowe ciasto z zamiennikiem masła. milla74/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Prawdziwe masło to jeden z najpopularniejszych składników używanych w wypiekach. Nadaje im puszystości, delikatności i charakterystycznego aromatu. Jednak rosnące ceny masła mogą stanowić wyzwanie. Możesz się zastanowić, jak pominąć masło w wypiekach, aby dopiąć świąteczny budżet. Proponuję 5 produktów, które znakomicie sprawdzą się w bożonarodzeniowych wypiekach.

W skrócie:

Szukasz alternatywy dla masła w ciastach? Możliwości jest co niemiara, ale skupiłam się na tych najłatwiej dostępnych. Przypomnę ci, że tradycyjny przepis na biszkopt nie zawiera w składzie masła. Wystarczą jajka, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia i ocet np.: jabłkowy. Taki biszkopt, zawsze się udaje i jest sprężysty. Co więcej, odpowiedni zamiennik powinien być dostosowany do rodzaju deseru i oczekiwanego efektu. Dzięki tym prostym wskazówkom uzyskasz słodkości na każdą kieszeń.

Olej rzepakowy do ciasta

Pierwszym składnikiem, który w naturalny sposób przychodzi na myśl, gdy trzeba znaleźć zamiennik masła, jest olej roślinny. Możesz wybrać olej rzepakowy, słonecznikowy, a nawet kokosowy. Ważne jest zapamiętanie proporcji 100 g masła to ok. 80 g oleju. Zazwyczaj używam oleju do szybkiego piernika, w ciastach ucieranych, muffinkach lub babkach z rodzynkami. Dzięki temu ciasta zyskują delikatną strukturę. Natomiast olej kokosowy może stać się zamiennikiem do kremów do przełożenia ciasta.

Zamiennik masła w ciastach – purée z bananów

Purée z dojrzałych bananów pozwoli ci ograniczyć zarówno masło, jak i cukier w świątecznych wypiekach. Banany nie tylko nadają słodkości, ale także wilgotności ciastu. W spodach do ciast przecier z bananów doskonale sprawdza się w np.: w chlebkach bananowych z korzennymi przyprawami. Aby zastąpić masło, użyj 1/2 szklanki przecieru zamiast 100 g masła. Po zmiksowaniu z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu purée z bananów staje się delikatnym kremem do przekładania.

Domowy chlebek bananowy będzie sprężysty bez użycia masła.
Domowy chlebek bananowy będzie sprężysty bez użycia masła.
Katarzyna Puczyńska

Purée z dyni zamiast masła

Jednym z moich ulubionych zamienników masła i jajek w wypiekach jest purée z dyni. Najsmaczniejsze są słodki chlebki dyniowe doprawione przyprawami jak do piernika. Purée z dyni sprawdzi się jako dodatek do domowych ciast marchewkowych i babeczek z kremem cynamonowym. Zastąp nim masło w proporcji 1:1. Przed użyciem przecier z dyni powinno mieć temperaturę pokojową. Co ciekawe, purée z dyni wymieszane z naturalnym serkiem śmietankowym i odrobiną cukru trzcinowego będzie znakomitym kremem do przekładania biszkoptu.

Twaróg zamiast masła w ciastach

Twaróg zazwyczaj używany do serników może świetnie sprawdzić się jako zamiennik masła w ilości 1:1. Możesz także sięgnąć po włoską ricottę, która dzięki charakterystycznemu lekko słonemu smakowi nada się do wytrawnych wypieków.  Po zmiksowaniu z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem posłuży jako krem do ciast.

Margaryna zamiast masła w ciastach

Ostatnim produktem, który dla wielu osób jest oczywisty, jest margaryna. W szczególności weganie i wegetarianie są zaprzyjaźnieni z tym składnikiem. W starych książkach kucharskich z okresu PRL-u często można znaleźć ją pod nazwą masło roślinne. Co więcej, margaryna zastępuje masło w proporcji 1:1. Jest także produktem uniwersalnym, użyjesz jej do kruchego ciasta, ucieranego, a nawet ciast drożdżowych.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wybranie odpowiedniego zamiennika masła może sprawić, że ciasto nabierze nowego smaku. Purée z dyni czy bananów sprawdza się w wilgotnych wypiekach, natomiast oleje roślinne w ciastach ucieranych, gdy zależy ci na neutralnym smaku. Możesz także kupić je na promocji, a następnie zamrozić. Mam nadzieję, że moje podpowiedzi zainspirują cię do zrobienia własnych ciast bez dodatku masła. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni