W skrócie:
Szukasz alternatywy dla masła w ciastach? Możliwości jest co niemiara, ale skupiłam się na tych najłatwiej dostępnych. Przypomnę ci, że tradycyjny przepis na biszkopt nie zawiera w składzie masła. Wystarczą jajka, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia i ocet np.: jabłkowy. Taki biszkopt, zawsze się udaje i jest sprężysty. Co więcej, odpowiedni zamiennik powinien być dostosowany do rodzaju deseru i oczekiwanego efektu. Dzięki tym prostym wskazówkom uzyskasz słodkości na każdą kieszeń.
Olej rzepakowy do ciasta
Pierwszym składnikiem, który w naturalny sposób przychodzi na myśl, gdy trzeba znaleźć zamiennik masła, jest olej roślinny. Możesz wybrać olej rzepakowy, słonecznikowy, a nawet kokosowy. Ważne jest zapamiętanie proporcji 100 g masła to ok. 80 g oleju. Zazwyczaj używam oleju do szybkiego piernika, w ciastach ucieranych, muffinkach lub babkach z rodzynkami. Dzięki temu ciasta zyskują delikatną strukturę. Natomiast olej kokosowy może stać się zamiennikiem do kremów do przełożenia ciasta.
Zamiennik masła w ciastach – purée z bananów
Purée z dojrzałych bananów pozwoli ci ograniczyć zarówno masło, jak i cukier w świątecznych wypiekach. Banany nie tylko nadają słodkości, ale także wilgotności ciastu. W spodach do ciast przecier z bananów doskonale sprawdza się w np.: w chlebkach bananowych z korzennymi przyprawami. Aby zastąpić masło, użyj 1/2 szklanki przecieru zamiast 100 g masła. Po zmiksowaniu z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu purée z bananów staje się delikatnym kremem do przekładania.

Purée z dyni zamiast masła
Jednym z moich ulubionych zamienników masła i jajek w wypiekach jest purée z dyni. Najsmaczniejsze są słodki chlebki dyniowe doprawione przyprawami jak do piernika. Purée z dyni sprawdzi się jako dodatek do domowych ciast marchewkowych i babeczek z kremem cynamonowym. Zastąp nim masło w proporcji 1:1. Przed użyciem przecier z dyni powinno mieć temperaturę pokojową. Co ciekawe, purée z dyni wymieszane z naturalnym serkiem śmietankowym i odrobiną cukru trzcinowego będzie znakomitym kremem do przekładania biszkoptu.
Twaróg zamiast masła w ciastach
Twaróg zazwyczaj używany do serników może świetnie sprawdzić się jako zamiennik masła w ilości 1:1. Możesz także sięgnąć po włoską ricottę, która dzięki charakterystycznemu lekko słonemu smakowi nada się do wytrawnych wypieków. Po zmiksowaniu z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem posłuży jako krem do ciast.
Margaryna zamiast masła w ciastach
Ostatnim produktem, który dla wielu osób jest oczywisty, jest margaryna. W szczególności weganie i wegetarianie są zaprzyjaźnieni z tym składnikiem. W starych książkach kucharskich z okresu PRL-u często można znaleźć ją pod nazwą masło roślinne. Co więcej, margaryna zastępuje masło w proporcji 1:1. Jest także produktem uniwersalnym, użyjesz jej do kruchego ciasta, ucieranego, a nawet ciast drożdżowych.
Kulinaria

Wybranie odpowiedniego zamiennika masła może sprawić, że ciasto nabierze nowego smaku. Purée z dyni czy bananów sprawdza się w wilgotnych wypiekach, natomiast oleje roślinne w ciastach ucieranych, gdy zależy ci na neutralnym smaku. Możesz także kupić je na promocji, a następnie zamrozić. Mam nadzieję, że moje podpowiedzi zainspirują cię do zrobienia własnych ciast bez dodatku masła. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!