W skrócie
Delikatne i puszyste ciasto z dyni to prawdziwy rarytas na jesienny podwieczorek. Dzięki użyciu purée z dyni ciasto jest wilgotne i ma apetycznie żółty kolor bez dodatku sporej ilości jajek. Podobny efekt można także uzyskać, używając szczypty kurkumy. Jednak to dynia sprawia, że ciasto jest sprężyste i rozpływa się w ustach.
W naszej galerii możecie zobaczyć puszyste ciasto dyniowe
Puszyste ciasto dyniowe – przepis na drożdżach
Liczba porcji: na dużą blachę dla 10 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym czas na wyrastanie i pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki,
- 520 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 40 g cukru,
- 8 g suszonych drożdży,
- 210 g mleka,
- 80 g masła,
- 80 g purée z dyni,
- 3 g soli.
Cukier cynamonowy:
- 20 g cukru trzcinowego,
- 5 g mielonego cynamonu.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 10 ml mleka.
Jak zrobić puszyste ciasto dyniowe?
Przygotowanie:
- Na początku zrób zasmażkę z 100 ml wody i 20 g mąki w rondelku o grubym dnie. Dzięki niej ciasto będzie dłużej świeże i zachowa wilgotność.
- Gdy zasmażka zacznie przypominać konsystencją budyniu, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Następnie podgrzej w drugim garnku mleko z cukrem, masłem i purée z dyni aż tłuszcz się rozpuści, a dynia rozpuści w mleku.
- Gotową mieszaninę odstaw do wystygnięcia.
- Do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach wymieszaj wszystkie składniki.
- W trakcie mieszania wsyp sól, dodaj zasmażkę i dolej stopniowo wystudzone mleko z masłem i dynią.
- Po minucie mieszania zwiększ obroty i dodaj rozkłócone jedno jajko z żółtkiem.
- Całość mieszaj przez około 5 minut, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście i ciasto wyraźnie odstawało od miski.
- Następnie z misy robota wyjmij ciasto i uformuj je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
- Ciasto dyniowe przełóż do szklanej miski oprószonej delikatnie mąką pszenną i odstaw do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny.
- W tym czasie ciasto dyniowe powinno podwoić objętość.
- Następnie formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej równomiernie ciasto.
- Wierzch ciasta posmaruj rozmieszanym jajkiem z mlekiem i posyp cukrem cynamonowym.
- Puszyste ciasto dyniowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° Celsjusza przez około 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?