Aromatyczny piernik z dynią jak z PRL-u. Ten przepis królował na stołach jesienią. Szczypta popularnej przyprawy podkreśli słodycz

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy piernik dyniowy to znakomity deser na jesienne dni. Kliknij obrazek i zobacz składniki i etapy przygotowania ciasta.
Domowy piernik dyniowy to znakomity deser na jesienne dni. Kliknij obrazek i zobacz składniki i etapy przygotowania ciasta. Anna Daniluk
Obłędnie pachnący piernik z dynią to pyszny wypiek na jesień. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, sprężyste i znakomicie smakuje podane do kubka gorącej herbaty. Podczas przygotowania ciasta warto dodać szczyptę soli, która podkreśli słodki smak piernika. Poznaj przepis na piernik z dynią jak na dawnym podwieczorku.

W skrócie

Piernik z dynią to jeden z wypieków, który jedzono w latach 80.XX wieku. Poniższy przepis zainspirowany jest recepturą zawartą w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej. W oryginalne autorka polecała używać przecieru z rozgotowanej dyni, kawy zbożowej instant typu Inka oraz oleju sojowego. W pierniku dyniowym w PRL-u korzystano ze sztucznego miodu i cukru. Przygotowaną masę na piernik Barbara Bytnerowiczowa zalecała piec w „miernie nagrzanym piekarniku”. Zaktualizowaliśmy przepis do współcześnie dostępnych składników i oraz metody przygotowania. Zobacz przepis na piernik z dynią na deser.

Piernik z dynią bez cukru – prosty przepis na jesień

Liczba porcji: dla 8-10 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g purée z dyni,
  • 30 ml kawy zbożowej lub espresso,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g miodu,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 10 g przyprawy do piernika.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki i etapy przygotowania piernika z dynią

Jak zrobić piernik dyniowy?

Przygotowanie:

  1. Przygotowane wcześniej purée z dyni należy umieścić w szklanej misce.
  2. Do dyni trzeba dodać naparzoną i wystudzoną kawę, stopiony miód, rozmieszane jajka i olej rzepakowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Mokre składniki na piernik dyniowy należy wymieszać na jednolitą masę.
  4. W oddzielnej misce trzeba przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Suche składniki należy dodać do mokrych i powoli mieszać przy pomocy rózgi lub łopatki silikonowej.
  5. Ciasto na piernik dyniowy trzeba włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Masę piernikową trzeba wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piernik dyniowy należy piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza. Po tym czasie piernik należy sprawdzić, wtykając w środek wykałaczkę.
  7. Jeżeli najgrubsza część jest sucha, to można wyjąć ciasto i wystudzić na kratce.
  8. Gotowy piernik dyniowy warto udekorować polewą czekoladową i posiekanymi orzechami np.: laskowymi lub włoskimi.

Przepisy na pierniki

W sezonie jesiennym zachęcamy do przygotowywania różnych rodzajów pierników. Szybki i wilgotny piernik będzie idealnym wypiekiem dla całej rodziny. Sekret smaku tkwi w dodaniu przecieru jabłkowego. Przed uroczystościami rodzinnymi lub Bożym Narodzeniem można także wykonać piernik last minute , który nie wymaga leżakowowania.

Domowy piernik dyniowy to znakomity deser na jesienne dni. Kliknij obrazek i zobacz składniki i etapy przygotowania ciasta.

Aromatyczny piernik z dynią jak z PRL-u. Ten przepis królowa...

Zobacz przepisy na pierniki ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!