W skrócie
Nie trzeba być weganinem, aby sięgać po ten prosty i szybki deser. Najbardziej go doceniam za to, że mogę w całości wykorzystać każdy składnik z puszki z ciecierzycą. Dzięki temu nic się wylewa, ani nie marnuje. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, ale jej smak w ogóle nie jest wyczuwalny w gotowym musie czekoladowym. Natomiast zyskuje się identyczną konsystencję jak piana z białek. Wegański mus czekoladowy możesz także zrobić z czekoladą z kawałkami soli morskiej lub czekoladą deserową. Wybór należy do ciebie. Tym deserem możesz świętować Dzień Czekolady przypadający wedle kalendarza świąt nietypowych na 12 kwietnia.
Mus czekoladowy – przepis z aquafaby
Liczba porcji: dla 3-4 osób (zależy to od pojemności salaterek).
Czas przygotowania: 20 minut + 2-3 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 ml płynu z puszki lub słoika ciecierzycy,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1/4 szklanki (około 50 g) cukru pudru.
Jak zrobić delikatny mus czekoladowy?
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę z puszki lub słoika odcedzam na sitku ustawionym nad pojemnikiem. Ważne, aby uzyskać aquafabę, czyli płyn z ciecierzycy.
- Następnie aquafabę wlewam do metalowej miski robota kuchennego i ubijam na wysokich obrotach przez 5 minut. Powinna powstać sztywna piana, wyglądająca niemal identycznie jak białka jajek na bazę.
- Następnie czekoladę topię nad kąpielą wodną do momentu, aż czekolada będzie gładka i miała jednolitą konsystencję.
- Do czekolady dodałam cukier i mieszam, aż się rozpuści.
- Potem powoli dolewam czekoladę do ubitej na sztywną pianę aquafaby.
- Jednocześnie delikatnie mieszam czekoladę przy pomocy szpatułki, aż składniki się połączą. Ubita aquafaba może nieznacznie opaść po połączeniu z czekoladą.
- Na koniec gotowy mus czekoladowy przekładam do pucharków i wstawiam do lodówki na maksimum 3 godziny, aby deser zgęstniał.
Deser z aquafaby z kakao
Domowy mus czekoladowy można zrobić również z dodatkiem gorzkiego kakao. Wystarczy do ubitej piany z płynu po ciecierzycy dodać 2 łyżeczki kakao i łyżkę miodu. Można także wzbogacić mus schłodzonym mlekiem kokosowym. Wystarczy 1 łyżka gęstej masy. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczek i schładzać przez około 2 godziny w lodówce.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?