Najstarsze zakłady i fabryki w Polsce. Żywiły pokolenia Polaków. Zobacz archiwalne zdjęcia

Anna Daniluk
Cukiernia A. Blikle jest jedną z najstarszych w Warszawie. Zdjęcie z 1971 roku. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe najstarsze zakłady produkujące żywność.
Cukiernia A. Blikle jest jedną z najstarszych w Warszawie. Zdjęcie z 1971 roku. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe najstarsze zakłady produkujące żywność. Narodowe Archiwum Cyfrowe/domena publiczna
Polska ma długą tradycję produkowania żywności. Do czasów współczesnych, mimo różnych zawirowań historycznych, ostało się kilka fabryk i zakładów z wielkimi tradycjami. To one kształtowały gusta kulinarne pokoleń Polaków. Sprawdź, gdzie dawniej chodziło się na gorącą czekoladę w Warszawie?

W skrócie

W Polsce tradycja produkowania żywności, przypraw i napojów sięga nawet czasów średniowiecza. Trudno to sobie wyobrazić, ale mamy na to dowody. W naszym zestawieniu najstarszych fabryk i zakładów znalazły się też te produkujące najsłynniejsze tabliczki czekolady opatrzone logo przywołującym na myśl odręczny podpis założyciela.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Najstarsze zakłady cukiernicze w Polsce

Fabryka Cukiernicza Kopernik z Torunia
To jeden z najstarszych zakładów w Polsce. Fabryka specjalizuje się w wyrabianiu pierników od 1763 roku. Zaczęło się od niewielkiego warsztatu, który cieszył się lokalnie dużą renomą. Czerpiąc z tradycji rzemiosła cukierniczego, stworzono prężnie działający zakład produkujący słodkości na bazie piernika. Sukces udanego wypieku zapewniają mistrzowie piernikarscy, którzy znają się na swoim fachu jak mało kto. W fabryce pierników po dziś dzień zachowuje się niektóre zasady stworzone w manufakturze ponad 250 lat temu, np. taką, że fermentacja ciasta piernikowego nie powinna być przyspieszona.

Fabryka Czekolady Wedel w Warszawie
Najstarszą fabryką wyspecjalizowaną w produkcji czekolady i słodkości z nią związanych jest warszawski Wedel. W 1851 roku została założona przez Karola Wedla mała firmowa cukiernia i przyzakładowa manufaktura czekolady. W ofercie spożywczej znalazły się takie specjały jak:

  • czekolada do picia,
  • słód klonowy,
  • karmelki do ssania na kaszel,
  • pastylki z mięty pieprzowej.

Następnie rodzinna cukiernia i zakład produkcyjny zostały przekazane w 1872 roku synowi właściciela, Emilowi Wedlowi, w prezencie ślubnym. Ten szkolił swój kunszt cukierniczy między innymi w Paryżu, skąd przywiózł nowe pomysły. To Emil przeniósł zakład cukierniczy z ulicy Miodowej na ulicę Szpitalną 8. Po dziś dzień znajduje się tam najstarsza Pijalnia Czekolady E. Wedel „Staroświecki Sklep”. Charakterystyczne logo chłopca w czerwonym ubraniu jeżdżącym na zebrze trzymającego tabliczki czekolady powstało w 1926 roku.

Wawel pod Krakowem
Jedna z najstarszych fabryk produkujących słodycze w Polsce powstała w 1898 roku pod Krakowem. W jej ofercie znajdują się rozpoznawalne przez wiele pokoleń Polek i Polaków batoniki, wafelki i tabliczki czekolady. Ciekawostką jest, że słodkości przygotowywane przez fabrykę Wawel mają certyfikat świadczący o przestrzeganiu zasad żydowskiej koszerności i islamskiego halal.

Cukiernia A. Blikle w Warszawie
Cukiernia założona przez Antoniego Kazimierza Bliklego powstała w 1869 roku w Warszawie. Najsłynniejsze były pączki od Bliklego, po które ustawiała się długa kolejka. Nie tylko w tłusty czwartek. Drugim wypiekiem, który wiele osób wspomina z sentymentem, są eklerki wypełnione bitą śmietaną. Aktualnie oferta cukierni dostępna jest też w Poznaniu, Łodzi, Sopocie, Gdańsku i Gdyni.

Najstarsze browary. Lwówek i Browar Książęcy w Tychach

Nie tylko słodkości mają długą tradycję wyrobu w Polsce. W naszym kraju istniała długa tradycja uprawy zbóż i chmielu. Najstarszym browarem w Polsce jest zakład mieszczący się w Lwówku Śląskim. Tradycja warzenia piwa sięga 1209 roku, kiedy miejscowość zyskała prawa miejskie od Henryka I Brodatego.

Z urodzajnej polskiej ziemi korzystał też ród Promnitzów, który stworzył Browar Książęcy w 1613 roku w Tychach. W 1861 roku książę Jan Henryk XI Hochberg uzyskał od Promnitzów browar i z miejsca zaczął go unowocześniać. Wyprodukowane piwo było dostarczane między innymi do Zamku Pszczyńskiego. W browarze za jego rządów wybudowano:

  • warzelnię,
  • chłodnię,
  • słodownię,
  • młyn,
  • suszarnię,
  • lodownię.

Najstarsze kopalnie soli w Polsce — Wieliczka i Bochnia

Kopalnia w Bochni czynnie wydobywała sól od 1248 roku do 1990 roku. Aktualnie kopalnia jest nastawiona na ruch turystyczny i odwiedziny w celach leczniczych. W 1368 roku król Kazimierz Wielki, podpisując Status Żupny, uregulował zasady dotyczące wydobycia i sprzedaży soli. Kopalnia soli w Bochni została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO od 23 czerwca 2013 roku.
Współcześnie jako atrakcje turystyczne wymienia się:

  • przeprawę łodziami w podziemiu kopalnianym.
  • przejazd podziemną kolejką.

Kolejna kopalnia soli znajduje się w Wieliczce. Na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO widnieje już od 1978 roku. W 1996 roku przestano przemysłowo produkować tam sól. Tak jak kopalnia soli z Bochni, tak i Wieliczka została powołana do działania przez Kazimierza Wielkiego w XIV wieku. W 1994 roku została uznana za Pomnik Narodu przez prezydenta RP.
W Kopalni Soli w Wieliczce turystom udostępniono między innymi:

  • komorę Pieskową Skałę - można tam poznać nowoczesne sposoby ochrony podziemia
  • kaplicę Świętego Antoniego,
  • kaplicę Świętej Kingi,
  • i komorę Boczaniec.
Cukiernia A. Blikle jest jedną z najstarszych w Warszawie. Zdjęcie z 1971 roku. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe najstarsze zakłady produkujące żywność.

Najstarsze zakłady i fabryki w Polsce. Żywiły pokolenia Pola...

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni