Co zamiast majonezu? Wiemy, jak zrobić sojonez. Zajmie ci to kilka minut. Sposób na wegański sos na Wielkanoc

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sojonez zrobisz w kilka minut. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki
Domowy sojonez zrobisz w kilka minut. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki Anna Daniluk
Udostępnij:
Kuchnia wegańska wyklucza użycie jajek, mięsa i nabiału. Gdy nadchodzi Wielkanoc, wiele osób zastanawia się, czym zastąpić majonez, np. w sałatce jarzynowej. Najczęściej wśród zamienników wymienia się sosy na bazie napoju soi lub płynu z gotowania ciecierzycy. Zobaczcie, czym zastąpić majonez w kuchni roślinnej.

W skrócie

Wiele osób w okolicach Świąt Wielkanocnych chciałoby zrezygnować z użycia dużej ilości majonezu. Będzie to korzystne dla osób, które starają się obniżyć poziom cholesterolu. Jest kilka zasad, które warto wdrożyć do codziennego gotowania:

  • przygotowując pasty jajeczne, można sięgnąć po dojrzałe awokado, które nada smarowidłu kremowości;
  • w sałatkach warzywnych można sięgać po jogurt naturalny, wymieszany majonezem lub po gęsty jogurt grecki.

Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii

Zamiast majonezu świetnie sprawdzają się sosy czosnkowe na bazie jogurtu lub z dużą ilością posiekanych ziół. W zależności od dania, zamiast majonezu można użyć hummusu (pasty z ciecierzycy) lub tahini, która jest pastą sezamową.
Jednak jeśli zależy wam na sosie, który mogą zjeść weganie, to warto zrobić sojonez na bazie napoju sojowego lub wegański majonez na bazie aquafaby, czyli płynu z gotowania ciecierzycy.

Przepis na sojonez – domowy wegański majonez

Składniki:

  • 200 ml niesłodzonego napoju sojowego
  • 20 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 10 g musztardy
  • 300 ml oleju
  • 5 g soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. W blenderze kielichowym trzeba umieścić napój sojowy i ocet jabłkowy.
  2. Dodać musztardę, sól i pieprz.
  3. Płyn należy miksować na średnich obrotach.
  4. Następnie należy powoli dolewać olej. W tym czasie płyn powinien gęstnieć.
  5. W razie potrzeby można dolać odrobinę oleju, aby konsystencja była bardziej zwarta.

Przepis na wegański majonez z aquafaby

Składniki:

  • 130 ml aquafaby, czyli płynu z puszki ciecierzycy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta cukru
  • 200 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier należy umieścić w wysokim naczyniu dołączonym do blendera ręcznego lub w wysokim słoiku.
  2. Składniki należy mieszać przez minutę lub dwie przy pomocy blendera ręcznego.
  3. Następnie olej należy powoli wlewać do płynu z aquafabą. W trakcie masa zacznie gęstnieć. Gdy zostanie mniej niż połowa oleju, można wykonać powoli pionowe ruchy blenderem.
  4. Gotowy majonez będzie miał zwartą konsystencję. Należy go spożyć w ciągu tygodnia.
Domowy sojonez zrobisz w kilka minut. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć składniki

Co zamiast majonezu? Wiemy, jak zrobić sojonez. Zajmie ci to...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie