W skrócie
Wiele osób w okolicach Świąt Wielkanocnych chciałoby zrezygnować z użycia dużej ilości majonezu. Będzie to korzystne dla osób, które starają się obniżyć poziom cholesterolu. Jest kilka zasad, które warto wdrożyć do codziennego gotowania:
- przygotowując pasty jajeczne, można sięgnąć po dojrzałe awokado, które nada smarowidłu kremowości;
- w sałatkach warzywnych można sięgać po jogurt naturalny, wymieszany majonezem lub po gęsty jogurt grecki.
Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii
Zamiast majonezu świetnie sprawdzają się sosy czosnkowe na bazie jogurtu lub z dużą ilością posiekanych ziół. W zależności od dania, zamiast majonezu można użyć hummusu (pasty z ciecierzycy) lub tahini, która jest pastą sezamową.
Jednak jeśli zależy wam na sosie, który mogą zjeść weganie, to warto zrobić sojonez na bazie napoju sojowego lub wegański majonez na bazie aquafaby, czyli płynu z gotowania ciecierzycy.
Przepis na sojonez – domowy wegański majonez
Składniki:
- 200 ml niesłodzonego napoju sojowego
- 20 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 10 g musztardy
- 300 ml oleju
- 5 g soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- W blenderze kielichowym trzeba umieścić napój sojowy i ocet jabłkowy.
- Dodać musztardę, sól i pieprz.
- Płyn należy miksować na średnich obrotach.
- Następnie należy powoli dolewać olej. W tym czasie płyn powinien gęstnieć.
- W razie potrzeby można dolać odrobinę oleju, aby konsystencja była bardziej zwarta.
Przepis na wegański majonez z aquafaby
Składniki:
- 130 ml aquafaby, czyli płynu z puszki ciecierzycy
- 20 ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- Szczypta cukru
- 200 ml oleju
Przygotowanie:
- Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier należy umieścić w wysokim naczyniu dołączonym do blendera ręcznego lub w wysokim słoiku.
- Składniki należy mieszać przez minutę lub dwie przy pomocy blendera ręcznego.
- Następnie olej należy powoli wlewać do płynu z aquafabą. W trakcie masa zacznie gęstnieć. Gdy zostanie mniej niż połowa oleju, można wykonać powoli pionowe ruchy blenderem.
- Gotowy majonez będzie miał zwartą konsystencję. Należy go spożyć w ciągu tygodnia.
Co zamiast majonezu? Wiemy, jak zrobić sojonez. Zajmie ci to...
Pij soki na zdrowie

Silvercrest Kitchen Tools
Silvercrest Kitchen Tools Wyciskarka wolnoobrotowa SSJBK 300 B2, 300 W
Opis produktu wyciskarka wolnoobrotowa SSJBK 300 B…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie