W skrócie
Blog kulinarny Facet i Kuchnia
Szymon Kubicki jest 45-letnim prawnikiem, mieszkającym pod Warszawą i prawdziwym entuzjastą i pasjonatem kuchni w stylu idei slow food. Swoje przepisy zamieszcza na prowadzonym wspólnie z żoną od 11 lat blogu kulinarnym Facet i Kuchnia. Para napisała także książkę „Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu".
Na blogu i na profilu Facebooka pan Szymon publikuje przepisy zainspirowane m.in. tradycjami kulinarnymi z różnych regionów Polski oraz innych krajów Europy i świata. Nie brakuje także relacji z podróży i zdjęć autorstwa jego żony.
Skąd pomysł na prowadzenie bloga?
- Blog to pomysł mojej żony - Gośki, która pewnego jesiennego wieczoru 2011 roku uznała, że gotuję na tyle dobrze, że trzeba napisać o tym światu. Podejmując tę decyzję, nie mieliśmy pojęcia, w co się pakujemy, nigdy nie czytaliśmy żadnego innego bloga. Jednak trwamy w tym szaleństwie do dziś. To czasochłonne zajęcie, które czasem trudno pogodzić z pracą i codziennym życiem, ale z drugiej strony jest ono na swój sposób uzależniające.
Na blogu Facet i Kuchnia można znaleźć wiele przepisów nawiązujących do popularnego trendu slow food. Za co go cenicie?