Masz płatki owsiane? Nie rób owsianki, zrób delikatne kluski! Są pyszne z masłem, owocami albo mięsnym sosem. Pomysł na tani i sycący obiad

Gabriela Fedyk
Kluski z płatków owsianych są proste, zdrowe i bardzo uniwersalne.
Kluski z płatków owsianych są proste, zdrowe i bardzo uniwersalne. Mariia Demchenko/Getty Images
Z płatków owsianych przygotujesz nie tylko owsiankę na śniadanie czy chrupiące ciasteczka, ale też miękkie, domowe kluski. To prosty i tani pomysł na obiad, który możesz podać na słodko lub wytrawnie – z owocami, jogurtem, warzywami czy sosem. Kluski są delikatne, sycące i świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek.

Spis treści

Kluski z płatków owsianych – przepis na prosty i tani obiad

Liczba porcji: 3-4 porcje (ok. 20-24 klusek, zależnie od wielkości).

Czas przygotowania: ok. 40 minut (w tym studzenie owsianki).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g górskich płatków owsianych,

  • 2 i 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego (np. owsianego, sojowego, migdałowego),

  • 90 g masła,

  • 3 jajka,

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,

  • sól do smaku.

Jak zrobić kluski z płatków owsianych?

  1. W rondelku podgrzej mleko lub napój roślinny razem z masłem. Wsyp płatki owsiane, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną, napęcznieją i wchłoną cały płyn. Odstaw do ostudzenia.

  2. Gdy owsianka przestygnie, wbij jajka, dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

  3. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo nakładaj kluski łyżeczką prosto do wrzątku.

  4. Gotuj około 3 minut – licząc od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Z czym jeść kluski z płatków owsianych?

Z płatków owsianych można zrobić nie tylko owsiankę! Świetnie sprawdzają się także jako baza do domowych klusek – miękkich w środku, lekko sprężystych i bardzo uniwersalnych. Takie kluski możesz podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W wersji słodkiej doskonale smakują z podsmażonymi jabłkami z cynamonem, owocami i jogurtem lub z odrobiną masła i miodu. Świetnie komponują się z konfiturami i dżemami – spróbuj np. z konfiturą z piwonii lub z dżemem z truskawkami i rabarbarem.

Jeśli wolisz wytrawne smaki, spróbuj ich z duszonymi warzywami, sosem grzybowym (np. z sosem pieczarkowym jak do kopytek) albo z podsmażoną cebulką i natką pietruszki. To też świetny dodatek do mięsnych dań – zamiast ziemniaków czy kaszy. Kluski owsiane są sycące, łatwe do zrobienia i możesz je dowolnie doprawiać – na przykład dodać do masy ulubione zioła, czosnek lub starty ser, by podkręcić smak.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni