Jak zrobić jajko sadzone? Kluczem do sukcesu jest para wodna. Oto podstawowy przepis na usmażenie jajka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Znakomicie usmażone jajko sadzone to świetna propozycja na lekki obiad lub śniadanie.
Znakomicie usmażone jajko sadzone to świetna propozycja na lekki obiad lub śniadanie. 123rf.com/derkien
Jajko sadzone to proste danie, które zazwyczaj podaje się na śniadanie. Przygotowuje się je szybko i można wykorzystać je jako składnik kanapki lub położyć jako dodatek do kotleta. Wystarczy poczekać, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie błyszczące i płynne. Podpowiadamy niezawodny sposób na jajko sadzone.

W skrócie

Perfekcyjnie przygotowane jajko sadzone charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Ważne, aby podczas smażenia białko nie zaczęło się przypalać, a żółtko ścinać. Apetyczne jajko sadzone można podawać z kromką świeżego chleba żytniego lub grzankami. Podpowiadamy przepis na proste jajko sadzone.

Jajko sadzone – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5-7 minut.
Stopień trudności: proste.

Składniki:

  • 2 świeże jajka,
  • 10 g (1 łyżka) masła klarowanego,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • szczypta soli.
  • opcjonalnie:
  • 5 g posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

Jak usmażyć jajko sadzone?

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni należy roztopić łyżkę klarowanego masła.
  2. Następnie należy umieścić pojedynczo rozbite wcześniej jajka. Jeżeli żółtko jest sprężyste, a białko przezroczyste, to znak, że jajko jest świeże.
  3. Jajka powinno być smażone na średnim ogniu, aby ścięcie białka nie nastąpiło zbyt gwałtownie.
  4. Jajko należy posolić i doprawić pieprzem.
  5. Po chwili, gdy białko jajka zacznie być białe, należy zmniejszyć ogień, dolać łyżkę wody do stworzenia pary i przykryć pokrywką.
  6. Jajko sadzone należy zostawić pod pokrywką na około minutę. Dzięki temu trikowi jajko zetnie się bez udziału wysokiej temperatury.
  7. Po tym czasie należy zsunąć z rozgrzanej patelni jajko na talerz albo użyć szerokiej łopatki kuchennej.
  8. Jajko sadzone jest gotowe do podania. Można je serwować z posiekanym szczypiorkiem, kiełkami lub smażonymi plastrami boczku.

Tłuszcz do smażenia jajek

Jajka sadzone należy przygotować na tłuszczu, który ma wysoką temperaturę spalania. Najczęściej do przygotowania jajek sadzonych korzysta się z oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. W przypadku masła ważne, aby to był tłuszcz klarowany. Po usunięciu białka z tłuszczu zwiększa się szansa, że białko jajka się nie spali.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie