Na drugie śniadanie pij lekki, sycący i ekspresowy koktajl z borówek. Zrobisz go w 5 minut. Dolewka mile widziana!

Zobacz, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszny koktajl śniadaniowy z borówek. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania krok po kroku.
Zobacz, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszny koktajl śniadaniowy z borówek. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie pomysł na szybkie i lekkie śniadanie idealne na upały. Tą przekąską jest koktajl z borówkami. Dodatkowa porcja otrąb sprawia, że nasycisz się na długo i nie będziesz czuć potrzeby podjadania między posiłkami. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na koktajl śniadaniowy.

Spis treści

Koktajl śniadaniowy z borówkami

Szukasz pomysłu na błyskawiczne śniadanie? Polecam przepis na pyszny koktajl jogurtowy z borówkami. Zrobisz go bardzo szybko i bez problemu. Do przygotowania koktajlu możesz użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. Jeśli borówki będą bardzo kwaśne, proponuję osłodzić koktajl odrobiną miodu. Koktajl z borówkami jest nie tylko zdrowy, ale i i dietetyczny. Całość wzbogacają bowiem otręby owsiane.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny koktajl z borówkami na śniadanie

Przepis na koktajl z borówkami i otrębami owsianymi

Czas przygotowania: ok. 5 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka borówek,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić koktajl śniadaniowy z borówkami?

  1. Umyłam borówki i przełożyłam do wysokiego naczynia do miksowania.
  2. Dodałam jogurt i zmiksowałam.
  3. Dodałam do koktajlu otręby i wymieszałam.
  4. Posłodziłam do smaku odrobiną miodu. Gotowe.

Może cię także zainteresować:

Czy warto jeść otręby owsiane?

Jeśli dbasz o figurę lub chcesz poprawić trawienie, wprowadź do swojej diety otręby owsiane. Mają one wiele zalet, a w połączeniu z jogurtem stanowią pyszną przekąskę.

Otręby są ubocznym produktem przerobu oczyszczonego ziarna zbóż na mąkę lub kaszę. Jedną z ich głównych zalet jest wysoka zawartość zdrowego błonnika.

Właściwości otrębów owsianych:

  • wpływają na przemianę materii,
  • są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i potasu,
  • usprawniają perystaltykę jelit,
  • wspomagają pracę układu pokarmowego i trawiennego,
  • wpływają na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej,
  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • redukują poziom złego cholesterolu LDL.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Otręby są bardzo zdrowe, ale nie warto ich jeść w nadmiarze. Zaleca się spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki otrębów dziennie.

Zobacz także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo

Zobacz, jak prosto i szybko możesz zrobić pyszny koktajl śniadaniowy z borówek. W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania krok po kroku.

Na drugie śniadanie pij lekki, sycący i ekspresowy koktajl z...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni