Sycące jajka po turecku na śniadanie. Egzotyczny cilbir to prawdziwy rarytas. Oto prosty patent na danie z jogurtem naturalnym

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aksamitne jajka po turecku zatopione w jogurcie naturalnym i doprawione szczyptą chilli to pomysł na energetyczne śniadanie.
Aksamitne jajka po turecku zatopione w jogurcie naturalnym i doprawione szczyptą chilli to pomysł na energetyczne śniadanie. Getty Images/vaaseenaa/zdjęcie ilustracyjne
Jajka na śniadanie nie muszą być monotonne. Proponujemy jajka po turecku, które z powodzeniem urozmaicą codzienne menu. Jajka w koszulkach skąpane są w palonym maśle i podane na gęstym jogurcie. Sprawdź przepis na jajka po turecku z aksamitnym sosem.

W skrócie

Zazwyczaj na śniadanie lubimy sięgać po dania z jajek. Najszybciej można zrobić puszysty omlet, lekką jajecznicę albo ugotować jajka na twardo. Jednak wystarczy sięgnąć po orientalne przyprawy, ugotować jajka w koszulce i ułożyć je na gęstym jogurcie, aby cieszyć się smakowitymi jajkami po turecku. Jedyna trudność tkwi w sprawnym ugotowaniu jajek w koszulce bez rozerwania ich delikatnej struktury. Sprawdź nasze porady dotyczące idealnego ugotowania jajek w koszulkach.

Jajka po turecku – przepis z gęstym jogurtem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 5 g płatków suszonej papryczki chili,
  • 10 ml białego octu winnego,
  • 8 jajek,
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić jajka po turecku?

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem należy rozpuścić masło i podgrzewać je do momentu, aż stanie się złoto-brązowe i zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie należy dodać do niego suszone płatki chili.
  2. Następnie w oddzielnym garnku z wrzątkiem należy ugotować jajka w koszulce.
  3. Jajka należy gotować pojedynczo w wodzie z octem winnym na średnim ogniu. Gotowanie jednego jajka zajmuje około 2-3 minuty.
  4. Gotowe jajka w koszulce należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć delikatnie do miski.
  5. W mniejszym garnku należy połączyć jogurt grecki z posiekanym ząbkami czosnku i solą. Taki sos należy powoli podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia.

Sposób podania

Podgrzany sos jogurtowy należy podzielić na cztery miski, na nim ułożyć po dwa jajka w koszulce, polać palonym masłem z chili i ozdobić posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub listków świeżej kolendry. Jajka po turecku świetnie smakują też z masłem doprawionym mielonym kminem rzymskim. Ważnym składnikiem jest też pasta harrisa, która jest mieszanką chili, czosnku, kminku i kolendry. Jajka po turecku podaje się z pitą lub tureckim chlebkiem pide. Domowe jajka po turecku świetnie smakują z grzankami lub chrupiącą kajzerką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.